Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
8 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżemem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Jedną szklankę mleka zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Przestudzić.
Wlać pozostałe mleko, dodać cukier waniliowy, olej kokosowy i same żółtka. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w chłodną masę. Na patelni (∅ 20 cm) rozpuścić odrobinę oleju kokosowego i wlać 1/4 masy. Smażyć na małym ogniu przez około 5 min. Podważając delikatnie łopatką brzegi, zsunąć omlet na talerz, po czym odwrócić na drugą stronę. Smażyć drugą stronę jeszcze parę minut, aż omlet się zarumieni. W ten sposób smażymy cztery omlety.
Serek śmietankowy wyjąć z opakowania i rozmieszać. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, a resztę podzielić na pół. Do jednej części dodać ok 2 łyżek dżemu z dzikiej róży, a do drugiej dżem z czarnego bzu. Ilość zależy od tego jak słodki chcemy mieć serek. Przekładać omlety naprzemiennie, smarując kremami. Wierzch udekorować białym serkiem i dżemami, które włożyłam do rękawa cukierniczego. Po usmażeniu i złożeniu omletów w tort robi się chłodny, dlatego można wykrojone porcje włożyć na chwilę do mikrofalówki. Smacznego :)
Komentarze