Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Nietypowe babeczki z jajek i fasoli, które są smaczne i kolorowe.
Składniki
200 g ugotowanej fasoli czarnej lub z puszki,
2 szt. jajka
1 łyżka posiekanego koperku
40 g pomidorów suszonych
2 łyżka kwaśnej śmietany
sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 szt. duży pomidor
2 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka salsy paprykowej
szczypta cukru
kilka listków świeżej kolendry
świeża bazylia
Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami
Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Całe jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy koperek, pokrojone drobno pomidory suszone i fasolę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną masę przekładamy do sylikonowych foremek na babeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim posiekany w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, worcestershire, pastę pomidorową, salsę i całość podsmażamy ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gesty można dodać 1-2 łyżki wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy świeżych listków kolendry.
Babeczki podajemy z gęstym sosem, a całość ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego.
Do jajek dodajemy zimną fasolę, żeby się jajka nie ścięły pod wpływem ciepła.
Komentarze