Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami

Jajeczne babeczki z czarną fasolą i pomidorami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowe babeczki z jajek i fasoli, które są smaczne i kolorowe.

Składniki

200 g ugotowanej fasoli czarnej lub z puszki,
2 szt. jajka
1 łyżka posiekanego koperku
40 g pomidorów suszonych
2 łyżka kwaśnej śmietany
sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka oleju z pomidorów suszonych
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 szt. duży pomidor
2 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka salsy paprykowej
szczypta cukru
kilka listków świeżej kolendry
świeża bazylia

Opis wykonania

Całe jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy koperek, pokrojone drobno pomidory suszone i fasolę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną masę przekładamy do sylikonowych foremek na babeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim posiekany w drobną kosteczkę czosnek. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, worcestershire, pastę pomidorową, salsę i całość podsmażamy ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gesty można dodać 1-2 łyżki wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy świeżych listków kolendry. Babeczki podajemy z gęstym sosem, a całość ozdabiamy listkami bazylii. Smacznego. Do jajek dodajemy zimną fasolę, żeby się jajka nie ścięły pod wpływem ciepła.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie z dodatkiem szpinaku mrożonego. Super sposób na przemycienie go do jedzenia