Jajka z łososiem w cieście francuskim
4 porcje
Średnie
Jajka z łososiem w cieście francuskim sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i obiad.
Składniki
4 szt. jajka
1 szt. żółtko
1 szt. ciasto francuskie (opakowanie)
100 g wędzony łosoś w plastrach
1 łyżeczka mleko
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. pęczek szczypiorku
Jajka z łososiem w cieście francuskim
Jajka z łososiem w cieście francuskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą. Obieramy jajka ze skorupek. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry wędzonego łososia i jedno jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem i z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze