Jajka z łososiem w cieście francuskim

4 porcje
Średnie
Składniki
Jajka z łososiem w cieście francuskim
Jajka z łososiem w cieście francuskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka gotujemy na pół miękko. Ja wkładam jajka do zimnej wody i gdy się zagotuje nastawiam minutnik na 5 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą. Obieramy jajka ze skorupek. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 4 kawałki. Na każdym kawałku układamy plastry wędzonego łososia i jedno jajko. Zwijamy ciasto. Palcami dociskamy otwarte brzegi. Układamy jajka w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem i z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze