Jajko na chmurce
1 porcje
15 min
Łatwe
Pogodna alternatywa dla oklepanej jajecznicy :)
Składniki
2 szt. jajka
boczek
pieprz, sól
Jajko na chmurce
Jajko na chmurce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, 3. Oddzielamy żółtka od białek i dajemy do osobnych misek, 4. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy boczek. 5. Na blaszce wykładamy papier i z białek robimy dwa „placuszki” z wgłębieniem na żółtko, 6. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez 3 minuty, następnie do wgłębienia dodajemy żółtko i wsadzamy na kolejne 3-4 minuty, 7. Po wyjęciu posypujemy świeżą solą himalajską i pieprzem
Komentarze