Jesienny makaron z topinamburem
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Jesienny makaron z topinamburem
Jesienny makaron z topinamburem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Topinambur umyć i obrać. Podzielić na około 5 cm kawałki, a potem na ćwiartki. Topinambur wrzucić do zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać topinambur, skropić 1 łyżką soku z cytryny, osolić (ok. ½ łyżeczki) i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Topinambur powinien być miękki, ale nierozgotowany. W tym samym czasie na drugiej patelni zezłocić na 1 łyżeczce masła klarowanego boczek pokrojony w drobna kostkę. Kiedy boczek będzie gotowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać, dodać skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do boczku dodać topinambur i delikatnie wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron al dente, zgodnie z wytycznymi z opakowania. Wrzucić do topinamburu z boczkiem, chwilę podgrzewać mieszając z kilkoma łyżkami wody użytej do gotowania makaronu. Całość wymieszać i natychmiast podawać.
Komentarze