Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, pożywne danie z makaronu, topinamburu i boczku . Całość doprawiona cytryną, czosnkiem i natką pietruszki.

Składniki

250 g makaron świderki
500 g topinambur
2,5 łyżka masło klarowane
3 łyżeczka sok z cytryny
250 g boczek wędzony
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. skórka starta cytryny
pęczka natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Topinambur umyć i obrać. Podzielić na około 5 cm kawałki, a potem na ćwiartki. Topinambur wrzucić do zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać topinambur, skropić 1 łyżką soku z cytryny, osolić (ok. ½ łyżeczki) i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Topinambur powinien być miękki, ale nierozgotowany. W tym samym czasie na drugiej patelni zezłocić na 1 łyżeczce masła klarowanego boczek pokrojony w drobna kostkę. Kiedy boczek będzie gotowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać, dodać skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do boczku dodać topinambur i delikatnie wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron al dente, zgodnie z wytycznymi z opakowania. Wrzucić do topinamburu z boczkiem, chwilę podgrzewać mieszając z kilkoma łyżkami wody użytej do gotowania makaronu. Całość wymieszać i natychmiast podawać.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy