Kalafior w cieście

6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
2 główki młodego kalafiora
1 l oleju
Ciasto:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki pszennej
200 ml lodowatej wody
½ łyżeczki siekanego imbiru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka pasty curry
1 łyżeczka soli
Kalafior w cieście
Kalafior w cieście
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy bardzo szybko rózgą blendera i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Kalafior myjemy i obgotowujemy w dużej ilości osolonej wody.
Schładzamy i dzielimy na różyczki.

Różyczki nabijamy na patyczki o długości 15 cm, moczymy w cieście i smażymy na płycie grzewczej w głębokim tłuszczu przez 3 minuty na rumiany kolor.

Różyczki w cieście podajemy z jogurtem greckim.
Komentarze