Kapusta czerwona zasmażana
4 porcje
20 min
Łatwe
Zasmażana kapusta doskonale uzupełnia dania z drobiu, a także takie mięsa jak wieprzowina.
Składniki
½ główki kapusty czerwonej
1 twarde jabłko
2 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
3-4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Kapusta czerwona zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zasmażana kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.
Opis przygotowania:
- Kapustę drobno posiekaj nożem lub przy pomocy krajalnicy.
- Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o małym oczku. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
- Na oleju podsmaż cebulę. Gdy będzie szklista dodaj kapustę oraz jabłko. Całość podlej niewielką ilością wody. Podsmażaj na małym ogniu do momentu aż kapusta lekko zmięknie. Na koniec odparuj nadmiar wody.
- Kapustę ściągnij z ognia i wymieszaj z ogórkami, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gotową kapustę posyp posiekaną natką.
TIP
- Zamiast soku z cytryny możesz dodać ocet jabłkowy.
- Dodatek ogórka nie jest konieczny, ale dzięki niemu całość staje się bardziej chrupiąca.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze