Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zasmażana kapusta doskonale uzupełnia dania z drobiu, a także takie mięsa jak wieprzowina.

Składniki

½ główki kapusty czerwonej
1 twarde jabłko
2 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
3-4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Zasmażana kapusta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Opis przygotowania:

  1. Kapustę drobno posiekaj nożem lub przy pomocy krajalnicy.
  2. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o małym oczku. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Na oleju podsmaż cebulę. Gdy będzie szklista dodaj kapustę oraz jabłko. Całość podlej niewielką ilością wody. Podsmażaj na małym ogniu do momentu aż kapusta lekko zmięknie. Na koniec odparuj nadmiar wody.
  4. Kapustę ściągnij z ognia i wymieszaj z ogórkami, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gotową kapustę posyp posiekaną natką.

TIP

  • Zamiast soku z cytryny możesz dodać ocet jabłkowy.
  • Dodatek ogórka nie jest konieczny, ale dzięki niemu całość staje się bardziej chrupiąca.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku poszatkujesz kapustę. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Tak naprawdę to bardzo rzadko robiłam dania z czerwonej kapusty ale ten przepis mi się podoba i spróbuję zrobić.
Rene
Smaczna kapusta, idealna jako dodatek do np. zrazów z pyzami. Pominęłam posypanie pietruszką, bo tak nam bardziej odpowiadało :)
Lalaxo
Świetna do bitek wołowych czy innych gulaszy. Mam cały zapas w domowej spiżarni. Odkręcam, odgrzewam i pyszny warzywny dodatek do obiadu gotowy. Polecam
Babylington
Pysznie, zdrowo i domowo.
fiziowaaa
Pycha, od zawsze na zawsze z śląską roladą