


Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Uwielbiana przez fanów kwaśnych smaków. W Akademii Smaku pokażę jak przyrządzić pyszną kapustę, która sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs.
Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.
Kapustę wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę.
Dodaj posiekaną jedną cebulę, pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu.
Następnie doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka.
Na oliwie podsmaż drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy się zarumieni dodaj łyżkę masła i dwie łyżki mąki.
Cebulę z masłem i mąką zasmaż na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze złotego koloru wlej na patelnię chochelkę wody z gotującej się kapusty.
Zasmażkę mieszaj z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj zawartość patelni do gotującej się kapusty.
Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.