Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Uwielbiana przez fanów kwaśnych smaków. W Akademii Smaku pokażę jak przyrządzić pyszną kapustę, która sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Składniki

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka łyżek oliwy
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego

Opis wykonania

1

Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.

2

Kapustę wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę.

Dodaj posiekaną jedną cebulę, pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu.

Następnie doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Na oliwie podsmaż drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy się zarumieni dodaj łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

Cebulę z masłem i mąką zasmaż na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze złotego koloru wlej na patelnię chochelkę wody z gotującej się kapusty.

4

Zasmażkę mieszaj z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj zawartość patelni do gotującej się kapusty.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw.
Toporkiewicz
idealna z kotlecikami mielonymi i ziemniaczkami!
Toporkiewicz
Super dodatek do obiadku, warto zrobić więcej
Ewusia1222
Pyszna kapustka zasmażana. Tu w trakcie robienia :) Idealna do kotletów schabowych
Lalaxo
mniam mniam mniam. ślinianki pracują
Lalaxo
na moim stole gości minimum raz w miesiącu ;)
gwiola
Jeden z ulubionych dodatków do obiadu