Karnıyarık
3 porcje
80 min
Łatwe
Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Składniki
800 g mielonej jagnięciny
średniej wielkości bakłażany
mała cebula
czerwona papryka
ząbki czosnku
średnie pomidory
2 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżka oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
natka pietruszki
Karnıyarık
Karnıyarık
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
- jagnięcinę można zastąpić wołowiną
Komentarze