


Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. - jagnięcinę można zastąpić wołowiną