Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem

Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe i pożywne jedzenie, które spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Bardzo często robię do pracy właśnie tego typu potrawy.

Składniki

200 g pierś z indyka
150 g mrożona marchewka z groszkiem
100 g kasza jęczmienna perłowa
1 szt. cebula
pół łyżeczka harissa
1/3 łyżeczka przyprawa tikka masala
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka olej rzepakowy

Opis wykonania

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było napisane 15 minut, więc standardowo gotowałam 10 - była al dente, tak jak lubię. Indyka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 30 minut (można też na tym etapie doprawić go tikka masala, nie dodając już na końcu gotowej potrawy). Po tym czasie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do tego indyka, rumienimy. Do indyka dorzucamy mrożone warzywa, smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (potrwa to jakieś 5 minut). Pod koniec do całości dodajemy przyprawy i harissę (lub inny ostry sos), mieszamy z kaszą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych