Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem
2 porcje
30 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Zdrowe i pożywne jedzenie, które spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Bardzo często robię do pracy właśnie tego typu potrawy.
Składniki
200 g pierś z indyka
150 g mrożona marchewka z groszkiem
100 g kasza jęczmienna perłowa
1 szt. cebula
pół łyżeczka harissa
1/3 łyżeczka przyprawa tikka masala
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka olej rzepakowy
Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem
Kasza jęczmienna z indykiem, marchewką i groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. U mnie było napisane 15 minut, więc standardowo gotowałam 10 - była al dente, tak jak lubię. Indyka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 30 minut (można też na tym etapie doprawić go tikka masala, nie dodając już na końcu gotowej potrawy). Po tym czasie, rozgrzewamy olej i wrzucamy na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do tego indyka, rumienimy. Do indyka dorzucamy mrożone warzywa, smażymy na średnim ogniu do miękkości warzyw (potrwa to jakieś 5 minut). Pod koniec do całości dodajemy przyprawy i harissę (lub inny ostry sos), mieszamy z kaszą.
Komentarze