Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełne kolorów i zdrowia kaszotto! Idealny fit obiad w domu lub jako posiłek "na wynos".

Składniki

2 łyżka oliwa z oliwek
500 g pierś indyka
1,5 szklanka kasza gryczana niepalona
200 g jarmuż
200 g pomidorki koktajlowe
4 szt. czosnek - ząbek
1 l bulion warzywny
0,5 szklanka białe wytrawne wino
1 szt. cebula
4 łyżka pestki dyni
0,5 łyżeczka sól himalajska
0,5 łyżeczka pieprz cayenne
4 szt. świeży tymianek - gałązka

Opis wykonania

W dużym rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wsypujemy kaszę i chwilę prażymy kilkukrotnie mieszając. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Dodajemy do kaszy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, co chwilę mieszając. 2. Wszystkie składniki przesuwamy na bok rondelka. W wolnym miejscu podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś indyka, doprawiając ją delikatnie pieprzem cayenne oraz solą. Po chwili wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy białe wino, czekamy około 3-4 minuty aż odparuje. Następnie wlewamy ciepły bulion i zagotowujemy. Przykrywamy rondelek przykrywką i gotujemy 15-20 minut do momentu kiedy kasza wchłonie płyn. 3. W momencie kiedy kaszotto się gotuje myjemy i osuszamy jarmuż oraz pomidorki koktajlowe. Jarmuż siekamy na mniejsze części. 4. Kilka minut przed końcem gotowania do rondelka wrzucamy jarmuż, pomidorki koktajlowe i świeży tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy, delikatnie żeby nie porozgniatać pomidorków. Na talerzu posypujemy pestkami dyni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mniam, uwielbiam kaszotta. Mają same plusy, zero minusów niczym filet :)