Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełne kolorów i zdrowia kaszotto! Idealny fit obiad w domu lub jako posiłek "na wynos".

Składniki

2 łyżka oliwa z oliwek
500 g pierś indyka
1,5 szklanka kasza gryczana niepalona
200 g jarmuż
200 g pomidorki koktajlowe
4 szt. czosnek - ząbek
1 l bulion warzywny
0,5 szklanka białe wytrawne wino
1 szt. cebula
4 łyżka pestki dyni
0,5 łyżeczka sól himalajska
0,5 łyżeczka pieprz cayenne
4 szt. świeży tymianek - gałązka

Opis wykonania

W dużym rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wsypujemy kaszę i chwilę prażymy kilkukrotnie mieszając. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Dodajemy do kaszy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, co chwilę mieszając. 2. Wszystkie składniki przesuwamy na bok rondelka. W wolnym miejscu podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś indyka, doprawiając ją delikatnie pieprzem cayenne oraz solą. Po chwili wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy białe wino, czekamy około 3-4 minuty aż odparuje. Następnie wlewamy ciepły bulion i zagotowujemy. Przykrywamy rondelek przykrywką i gotujemy 15-20 minut do momentu kiedy kasza wchłonie płyn. 3. W momencie kiedy kaszotto się gotuje myjemy i osuszamy jarmuż oraz pomidorki koktajlowe. Jarmuż siekamy na mniejsze części. 4. Kilka minut przed końcem gotowania do rondelka wrzucamy jarmuż, pomidorki koktajlowe i świeży tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy, delikatnie żeby nie porozgniatać pomidorków. Na talerzu posypujemy pestkami dyni.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mniam, uwielbiam kaszotta. Mają same plusy, zero minusów niczym filet :)