

Kluseczki z chudego twarogu i cynamonem i zasmażką z suchego chleba z pełnego ziarna.
Chudy twaróg dobrze odsączyć na sicie. Następnie wyrobić ciasto z kaszy manny, mąki, jaja, cukru, soli i otartej skórki z cytryny. Przykryć i pozostawić na 30 min. Perforowany pojemnik do gotowania natłuścić olejem. Dwoma łyżkami oddzielać porcje ciasta, formując kluseczki i układać w pojemniku do gotowania. Gotować według przepisu. Rozgrzać masło i zasmażyć tarty chleb z pełnego ziarna. Wymieszać cynamon z cukrem. Wyjąć kluseczki, wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać cynamonem z cukrem. Polać zasmażką z tartego chleba. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 95⁰C, 8-12 minut. Wskazówka: kluseczki twarogowe podawać z kompotem owocowym.