Kluseczki twarogowe
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kluseczki z chudego twarogu i cynamonem i zasmażką z suchego chleba z pełnego ziarna.
Składniki
500 g chudego twarogu
130 g kaszy manny z pełnego ziarna
25 g mąki pszennej typ 1050
jajo
1 łyżeczka cukru
sól
nieco otartej skórki z niepryskanej cytryny
olej do natłuszczenia
50 g masła
1 łyżka suchego chleba z pełnego ziarna, drobno utartego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
Kluseczki twarogowe
Kluseczki twarogowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chudy twaróg dobrze odsączyć na sicie. Następnie wyrobić ciasto z kaszy manny, mąki, jaja, cukru, soli i otartej skórki z cytryny. Przykryć i pozostawić na 30 min. Perforowany pojemnik do gotowania natłuścić olejem. Dwoma łyżkami oddzielać porcje ciasta, formując kluseczki i układać w pojemniku do gotowania. Gotować według przepisu. Rozgrzać masło i zasmażyć tarty chleb z pełnego ziarna. Wymieszać cynamon z cukrem. Wyjąć kluseczki, wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać cynamonem z cukrem. Polać zasmażką z tartego chleba.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 95⁰C, 8-12 minut.
Wskazówka: kluseczki twarogowe podawać z kompotem owocowym.
Komentarze