Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluseczki z chudego twarogu i cynamonem i zasmażką z suchego chleba z pełnego ziarna.

Składniki

500 g chudego twarogu
130 g kaszy manny z pełnego ziarna
25 g mąki pszennej typ 1050
jajo
1 łyżeczka cukru
sól
nieco otartej skórki z niepryskanej cytryny
olej do natłuszczenia
50 g masła
1 łyżka suchego chleba z pełnego ziarna, drobno utartego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru

Opis wykonania

Chudy twaróg dobrze odsączyć na sicie. Następnie wyrobić ciasto z kaszy manny, mąki, jaja, cukru, soli i otartej skórki z cytryny. Przykryć i pozostawić na 30 min. Perforowany pojemnik do gotowania natłuścić olejem. Dwoma łyżkami oddzielać porcje ciasta, formując kluseczki i układać w pojemniku do gotowania. Gotować według przepisu. Rozgrzać masło i zasmażyć tarty chleb z pełnego ziarna. Wymieszać cynamon z cukrem. Wyjąć kluseczki, wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać cynamonem z cukrem. Polać zasmażką z tartego chleba. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 95⁰C, 8-12 minut. Wskazówka: kluseczki twarogowe podawać z kompotem owocowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych