Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto

Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
To przepis na lane kluski z nutą fantazji. Wielu z nas pamięta smak lanych klusek przygotowywanych na mleku przez mamę lub babcię. Wypróbujcie nowoczesną wariację na temat lanych klusek!

Składniki

1 szt. - jajka
3 łyżki - mąki pszennej
1 łyżka - wody
1 łyżeczka - miękkiego masła
- sól do smaku
0,5 pęczka - mięty
0,5 pęczka - kolendry
2-3 łyżki - oliwy
1 łyżka - migdałów
- sól do smaku
- ser (starty, twardy) do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
324 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
15.3 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.4 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Zacznij od przygotowania pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.

Krok 2

Teraz czas na kluski. W wyższej misce wymieszaj widelcem jajko z wodą, po czym dodaj miękkie masło, sól i mąkę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być leiste, ale dosyć gęste.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

W większym garnku na płycie grzewczej zagotuj wodę. Do gotującej się wody wlewaj małym strumieniem ciasto, gotuj ok. 2 minuty, po czym wyjmuj kluski łyżką cedzakową.

Kluski przełóż na talerze, polej pesto, posyp startym serem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo ciekawy pomysł na obiad, chętnie zrobię