Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od przygotowania pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Teraz czas na kluski. W wyższej misce wymieszaj widelcem jajko z wodą, po czym dodaj miękkie masło, sól i mąkę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być leiste, ale dosyć gęste.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
W większym garnku na płycie grzewczej zagotuj wodę. Do gotującej się wody wlewaj małym strumieniem ciasto, gotuj ok. 2 minuty, po czym wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
Kluski przełóż na talerze, polej pesto, posyp startym serem.
Komentarze