Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
![Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto](https://akademiasmaku.pl/storage/8033/conversions/kluski-lane-z-mietowo-kolendrowym-pesto-5228-single.webp)
2 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10608/conversions/MSgNCRmIbE2iQ2-thumb.webp)
Zacznij od przygotowania pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10609/conversions/T04UwsUEP1rGxF-thumb.webp)
Teraz czas na kluski. W wyższej misce wymieszaj widelcem jajko z wodą, po czym dodaj miękkie masło, sól i mąkę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być leiste, ale dosyć gęste.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10610/conversions/Pxyhn7w02xbw5s-thumb.webp)
W większym garnku na płycie grzewczej zagotuj wodę. Do gotującej się wody wlewaj małym strumieniem ciasto, gotuj ok. 2 minuty, po czym wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
Kluski przełóż na talerze, polej pesto, posyp startym serem.
Komentarze