Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto

Kluski lane z miętowo-kolendrowym pesto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
To przepis na lane kluski z nutą fantazji. Wielu z nas pamięta smak lanych klusek przygotowywanych na mleku przez mamę lub babcię. Wypróbujcie nowoczesną wariację na temat lanych klusek!

Składniki

1 szt. - jajka
3 łyżki - mąki pszennej
1 łyżka - wody
1 łyżeczka - miękkiego masła
- sól do smaku
0,5 pęczka - mięty
0,5 pęczka - kolendry
2-3 łyżki - oliwy
1 łyżka - migdałów
- sól do smaku
- ser (starty, twardy) do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
324 kcal
Tłuszcz
25.9 g
Węglowodany
15.3 g
Błonnik
7.7 g
Białko
1.4 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.

Teraz czas na kluski. W wyższej misce wymieszaj widelcem jajko z wodą, po czym dodaj miękkie masło, sól i mąkę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być leiste, ale dosyć gęste.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

W większym garnku na płycie grzewczej zagotuj wodę. Do gotującej się wody wlewaj małym strumieniem ciasto, gotuj ok. 2 minuty, po czym wyjmuj kluski łyżką cedzakową.

Kluski przełóż na talerze, polej pesto, posyp startym serem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo ciekawy pomysł na obiad, chętnie zrobię