


To przepis na lane kluski z nutą fantazji. Wielu z nas pamięta smak lanych klusek przygotowywanych na mleku przez mamę lub babcię. Wypróbujcie nowoczesną wariację na temat lanych klusek!
Zacznij od przygotowania pesto: użyj przystawki blendera z nożami tnącymi, do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli, migdały, zmiksuj całość na jednolitą masę.
Teraz czas na kluski. W wyższej misce wymieszaj widelcem jajko z wodą, po czym dodaj miękkie masło, sól i mąkę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być leiste, ale dosyć gęste.
W większym garnku na płycie grzewczej zagotuj wodę. Do gotującej się wody wlewaj małym strumieniem ciasto, gotuj ok. 2 minuty, po czym wyjmuj kluski łyżką cedzakową.
Kluski przełóż na talerze, polej pesto, posyp startym serem.