Kokosowy pudding chia z praliną orzechową
6 porcje
45 min
Średnie
Deser bez pszenicy, bez laktozy, bez cukru, wegański
Składniki
800 ml Mleko kokosowe
200 ml Mleko roślinne
4 łyżka Syrop z agawy
2 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
6 łyżka Nasiona chia
90 g Ksylitol
2 łyżka Woda
100 g Mieszanka orzechów (włoskie, migdały, laskowe)
Kokosowy pudding chia z praliną orzechową
Kokosowy pudding chia z praliną orzechową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pudding:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub malakserze i mieszamy na wysokich obrotach. Przelewamy do pucharków i wkładamy je do lodówki na min. 1,5 godziny.
Pralina orzechowa:
Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy, nie mieszając, aż powstanie karmel (cukier zmieni kolor na bursztynowy). Dodajemy orzechy i mieszamy.
Całość wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem lub papier do pieczenia, który również smarujemy olejem. Rozpłaszczamy szpatułką i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy karmel wystygnie, łamiemy go na niewielkie kawałki i miksujemy.
Posypujemy posypką wcześniej przygotowane puddingi i gotowe.
Komentarze