Kokosowy sernik na daktylowym spodzie
4 porcje
Średnie
Daktylowy spód jest miękki i słodki. Serowy środek puszysty i kwaskowaty. W połączeniu smakują wyśmienicie. Prosty deser, który zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienia.
Składniki
150 g Daktyle
3 łyżka Wiórki kokosowe
3 łyżka Mąka kokosowa
1 szt. Jajko (lub łyżka mielonego siemienia lnianego)
1 szt. Banan
400 g Twaróg lub tofu
Kokosowy sernik na daktylowym spodzie
Kokosowy sernik na daktylowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Po ok. godzinie zlewamy wodę (można ją wykorzystać do smoothie, koktajlu, soku). Miksujemy z wiórkami na dość gładką, zwartą masę. Jeśli okaże się zbyt sucha – dolewamy łyżkę wody, w której moczyły się daktyle. Masą wykładamy małą formę (ok. 20 cm średnicy) – spód i boki. Pieczemy przez 10 minut w 180 st. C. Przy pomocy blendera łączymy ser, jajko i banana. Dodajemy mąkę i mieszamy napowietrzając masę. Wykładamy ją na podpieczony spód daktylowy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Komentarze