Kompot z rabarbaru
![Kompot z rabarbaru](https://akademiasmaku.pl/storage/7267/conversions/kompot-z-rabarbaru-4435-single.webp)
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
W Akademii Smaku pokażę jak przygotować wiosenny kompot z rabarbaru. Do kompotu wystarczy dodać plasterek cytryny, kostki lodu czy listki mięty i orzeźwiający napój gotowy.
Składniki
500 g rabarbaru
200 g cukru
Sok z 1 pomarańczy
Sok z 1/2 cytryny
Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8392/conversions/iPFJirt32h73P2-thumb.webp)
Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Plastry umieść w garnku o grubym dnie. Następnie zasyp cukrem i odstaw na ok. 1 godzinę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8393/conversions/Ia5d2oK7xjYUSy-thumb.webp)
Dodaj sok z pomarańczy i gotuj na małej mocy płyty grzewczej ok. 5 minut.
Następnie wlej wodę i zagotuj.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8394/conversions/ovT3KlRZ17n38y-thumb.webp)
Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 2–3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Komentarze