Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Konfitura z gruszek na zimę z imbirem

Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Gruszki z imbirem to idealny sposób, by rozgrzać się w mroźne dni. Warto zamknąć gruszki w słoiku i po mistrzowsku stawić czoła zimowym chłodom.

Składniki

3 kg gruszek (klapsów)

Zalewa:
350 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 l wody
4 goździki
100 g imbiru
5 liści wiśni

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka i gotujemy na płycie grzewczej przez 5 minut.

Podczas gotowania zbieramy powstałą pianę.

2

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 6 części.

Następnie kropimy je sokiem z cytryny i dokładnie układamy w słoiku.

Porada

By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).



Bosh Logo
Bosh
3

Zalewamy wcześniej przygotowaną gorącą marynatą.

Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
U mnie już trochę leży, poczekam jeszcze z tydzień i próbuję :D