Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
6 porcje
120 min
Łatwe
2 (Ilość ocen: 1)
Gruszki z imbirem to idealny sposób, by rozgrzać się w mroźne dni. Warto zamknąć gruszki w słoiku i po mistrzowsku stawić czoła zimowym chłodom.
Składniki
3 kg gruszek (klapsów)
Zalewa:
350 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 l wody
4 goździki
100 g imbiru
5 liści wiśni
Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka i gotujemy na płycie grzewczej przez 5 minut.
Podczas gotowania zbieramy powstałą pianę.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 6 części.
Następnie kropimy je sokiem z cytryny i dokładnie układamy w słoiku.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
Zalewamy wcześniej przygotowaną gorącą marynatą.
Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni.
Komentarze