Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
![Konfitura z gruszek na zimę z imbirem](https://akademiasmaku.pl/storage/7402/conversions/konfitura-z-gruszek-na-zime-z-imbirem-4570-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
Gruszki z imbirem to idealny sposób, by rozgrzać się w mroźne dni. Warto zamknąć gruszki w słoiku i po mistrzowsku stawić czoła zimowym chłodom.
Składniki
3 kg gruszek (klapsów)
Zalewa:
350 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 l wody
4 goździki
100 g imbiru
5 liści wiśni
Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
Konfitura z gruszek na zimę z imbirem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8924/conversions/kFmjUp17DSH3mm-thumb.webp)
Wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka i gotujemy na płycie grzewczej przez 5 minut.
Podczas gotowania zbieramy powstałą pianę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8925/conversions/d4M2NSqkH6GdUS-thumb.webp)
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 6 części.
Następnie kropimy je sokiem z cytryny i dokładnie układamy w słoiku.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8926/conversions/Um4Ly4DliFWbUr-thumb.webp)
Zalewamy wcześniej przygotowaną gorącą marynatą.
Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni.
Komentarze