Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Konfitura z gruszek na zimę z imbirem według Mateusza Gesslera

Konfitura z gruszek na zimę z imbirem według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Gruszki z imbirem to idealny sposób, by rozgrzać się w mroźne dni. Warto zamknąć gruszki w słoiku i po mistrzowsku stawić czoła zimowym chłodom.

Składniki

3 kg - gruszek (odmiana Faworytka)
Zalewa:
350 g - cukru
2 łyżki - soku z cytryny
2 l - wody
4 szt. - goździków
100 g - imbiru
5 liści - wiśni

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka i gotujemy na płycie grzewczej przez 5 minut.

Podczas gotowania zbieramy powstałą pianę.

2

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 6 części.

Następnie kropimy je sokiem z cytryny i dokładnie układamy w słoiku.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Zalewamy wcześniej przygotowaną gorącą marynatą.

Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
U mnie już trochę leży, poczekam jeszcze z tydzień i próbuję :D