Mus jabłkowy
![Mus jabłkowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7401/conversions/mus-jablkowy-4569-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Jesień to idealna pora, by przygotować zapasy na zimę. W domowej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów. Jednym z nich jest przepyszna konfitura z jabłek – doskonały dodatek do zimowych śniadań i deserów.
Składniki
4 kg jabłek
200 g cukru
1 laska cynamonu (pokrojona na 6 części)
Sok z 2 cytryn
100 ml rumu
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8921/conversions/RTnbnSpXMJhF51-thumb.webp)
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1/1 cm.
Warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8922/conversions/zi351VTFoXMsbf-thumb.webp)
Do garnka wlewamy 50 ml wody, do której dodajemy rum i cukier.
Następnie dodajemy jabłka i smażymy na płycie grzewczej przez ok. 30 minut, delikatnie mieszając.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8923/conversions/2z1rOE05Haui1e-thumb.webp)
Przekładamy usmażone, gorące jabłka do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
Komentarze