Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kotleciki gryczano -ziemniaczane

Opis wykonania

Eleganckie, smaczne i do tego zdrowe. Idealne jako danie główne, lub podane na zimno jako wyjątkowa przystawka. Jedyne w swoim rodzaju.

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Kasza musi być dość miękka. Ziemniaki umyć, wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie starte ziemniaki mocno odcisnąć z płynu. Kaszę odcedzić. Połączyć z ziemniakami, pozostałymi składnikami i przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić dłońmi aż masa stanie się kleista i zwarta. Formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu na złoto z obu stron. Po usmażeniu każdy kotlecik nabijać na wykałaczkę z oliwką i pomidorkiem koktajlowym tworząc koreczki. Podawać z sosem, jako dodatek do sałatek bądź samodzielne danie.