Kotleciki gryczano -ziemniaczane
4 porcje
Średnie
Eleganckie, smaczne i do tego zdrowe. Idealne jako danie główne, lub podane na zimno jako wyjątkowa przystawka. Jedyne w swoim rodzaju.
Składniki
100 g kasza gryczana
5 szt. młode ziemniaki
3 łyżka skrobia z tapioki
1 łyżeczka wędzona papryka
2 łyżeczka czosnek
1,5 łyżeczka sól
3 łyżka płatki drożdżowe
Kotleciki gryczano -ziemniaczane
Kotleciki gryczano -ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Kasza musi być dość miękka. Ziemniaki umyć, wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie starte ziemniaki mocno odcisnąć z płynu. Kaszę odcedzić. Połączyć z ziemniakami, pozostałymi składnikami i przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić dłońmi aż masa stanie się kleista i zwarta. Formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu na złoto z obu stron. Po usmażeniu każdy kotlecik nabijać na wykałaczkę z oliwką i pomidorkiem koktajlowym tworząc koreczki. Podawać z sosem, jako dodatek do sałatek bądź samodzielne danie.
Komentarze