Kotleciki gryczano -ziemniaczane
 
                                            4 porcje
Średnie
4 (Liczba ocen: 1)
                    Eleganckie, smaczne i do tego zdrowe. Idealne jako danie główne, lub podane na zimno jako wyjątkowa przystawka. Jedyne w swoim rodzaju.
                
                Składniki
100 g kasza gryczana
                                                            5 szt. młode ziemniaki
                                                            3 łyżka skrobia z tapioki
                                                            1 łyżeczka wędzona papryka
                                                            2 łyżeczka czosnek
                                                            1,5 łyżeczka sól
                                                            3 łyżka płatki drożdżowe
                                                    Kotleciki gryczano -ziemniaczane
Kotleciki gryczano -ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
             Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Kasza musi być dość miękka. Ziemniaki umyć, wyszorować i zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie starte ziemniaki mocno odcisnąć z płynu. Kaszę odcedzić. Połączyć z ziemniakami, pozostałymi składnikami i przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić dłońmi aż masa stanie się kleista i zwarta. Formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu na złoto z obu stron. Po usmażeniu każdy kotlecik nabijać na wykałaczkę z oliwką i pomidorkiem koktajlowym tworząc koreczki. Podawać z sosem, jako dodatek do sałatek bądź samodzielne danie.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
                     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze