Kotleciki z kalafiora
                                            4 porcje
45 min
Łatwe
                    Kotleciki to ciekawy sposób, by w odmienny sposób podać warzywa. 
                
                Składniki
1 kalafior
                                                            2 jajka
                                                            2 łyżki sera cheddar
                                                            ½ szklanki bułki tartej 
                                                            2-3 łyżki oliwy
                                                            1 łyżka oregano
                                                            1 łyżeczka parmezanu
                                                            1 łyżeczka gałki muszkatołowej
                                                            Sól i pieprz do smaku
                                                    Kotleciki z kalafiora
Kotleciki z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sprawdzą się zarówno jako lekki obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.
Opis przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w niewielkiej ilości wody.
 - Odcedź ugotowanego kalafiora, a następnie odciśnij go z nadmiaru przez ściereczkę lub gazę.
 - Do kalafiora dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
 - Z powstałej masy formuj kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Kotleciki piecz około 20-30 minut w zależności od ich wielkości.
 
TIP
- Bułkę tartą dodaj do masy na koniec. Jeśli masa kalafiorowa będzie sucha możesz całkowicie pominąć dodawanie bułki tartej.
 - Kalafior jest neutralny dlatego doskonale przyjmuje inne smaki i można go łączyć z dowolnym ulubionymi przyprawami.
 
                            
Komentarze