Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kotleciki to ciekawy sposób, by w odmienny sposób podać warzywa.

Składniki

1 kalafior
2 jajka
2 łyżki sera cheddar
½ szklanki bułki tartej
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka oregano
1 łyżeczka parmezanu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sprawdzą się zarówno jako lekki obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  2. Odcedź ugotowanego kalafiora, a następnie odciśnij go z nadmiaru przez ściereczkę lub gazę.
  3. Do kalafiora dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Kotleciki piecz około 20-30 minut w zależności od ich wielkości.

TIP

  • Bułkę tartą dodaj do masy na koniec. Jeśli masa kalafiorowa będzie sucha możesz całkowicie pominąć dodawanie bułki tartej.
  • Kalafior jest neutralny dlatego doskonale przyjmuje inne smaki i można go łączyć z dowolnym ulubionymi przyprawami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych