Kotleciki to ciekawy sposób, by w odmienny sposób podać warzywa.
Sprawdzą się zarówno jako lekki obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.
Opis przygotowania:
- Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Odcedź ugotowanego kalafiora, a następnie odciśnij go z nadmiaru przez ściereczkę lub gazę.
- Do kalafiora dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotleciki piecz około 20-30 minut w zależności od ich wielkości.
TIP
- Bułkę tartą dodaj do masy na koniec. Jeśli masa kalafiorowa będzie sucha możesz całkowicie pominąć dodawanie bułki tartej.
- Kalafior jest neutralny dlatego doskonale przyjmuje inne smaki i można go łączyć z dowolnym ulubionymi przyprawami.