Kotleciki z pieczarek i kaszy jaglanej
3 porcje
60 min
Łatwe
Pyszne, zdrowe i pełne smaku! Idealne z rukolą i jogurtem naturalnym.
Składniki
1 szklanka kasza jaglana
1 szt. cebula
2 szt. marchew
500 g pieczarki
4 łyżka olej
1 szczypta sól, pieprz
0,5 łyżeczka garam masala
4 łyżka mąka z ciecierzycy
2 szt. jajka
1 szt. olej do smażenia
Kotleciki z pieczarek i kaszy jaglanej
Kotleciki z pieczarek i kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodatki: dowolna sałatka + jogurt naturalny
Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 2:1 (2 szklanki wody:1 szklanka kaszy) do całkowitego wchłonięcia płynu.
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę. Marchew i pieczarki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i marchew, przełożyć do miseczki.
Na tej samej patelni ponownie wlać 2 łyżki oleju podsmażyć pieczarki, do momentu aż woda wyparuje, przełożyć do miseczki z cebulą, dodać kaszę, przyprawy, jajka, mąkę z ciecierzycy, dokładnie wymieszać.
Placuszki nakładać łyżką, smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Gotowe osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatką i jogurtem.
Komentarze