Kotlety bez panierki z cielęciny

4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Odchudzona wersja kotletów schabowych dla całej rodziny! Kotlety bez panierki to szybki i zdrowy obiad, równie smaczny jak klasyczne schabowe. Można podawać je z ulubionym sosem, warzywami, kaszą lub ryżem. Cielęcina smażona na oliwie i maśle klarowanym, aromatyczne dodatki w postaci czosnku i szałwii... Przepis na świetne danie główne w trakcie kolacji i nie tylko. Sprawdźcie sami!
Składniki
600 g cielęciny (z górki cielęcej lub udźca)
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku w łupinie
6 listki szałwii
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
241 kcal
Tłuszcz
13.4 g
Węglowodany
0.35 g
Błonnik
30 g
Białko
0.2 g
Sól
2 g
Kotlety bez panierki z cielęciny
Kotlety bez panierki z cielęciny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Cielęcinę pokroić w cienkie plastry, każdy z plastrów ubić dokładnie tłuczkiem.

Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodać oliwę, masło klarowane, ząbki czosnku i szałwię, chwilę przesmażyć.
Porada
Jak dobrać moc smażenia potrawy?
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.


Kotlety smażyć po 2 minuty z każdej strony, wyłożyć na talerz, posypać solą i całość polać sosem ze smażenia.
Danie najlepiej będzie smakować z kremowym purée.
Komentarze