Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Kotlety ziemniaczane są świetną alternatywą do kotletów mięsnych. Do ich przygotowania możesz też użyć ziemniaków, które pozostały po obiedzie, wtedy będą to kotlety w duchu zero waste.

Składniki

300 g ugotowanych ziemniaków
100 g tłustego twarogu
1 szt. jajka
3 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
do smaku sól
do obtoczenia bułka tarta
do smażenia olej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
275 kcal
Tłuszcz
11.3 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
9.6 g
Białko
2.1 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.

Dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz tymianek, całość dobrze wymieszaj.

Porada

Jak dobrać moc smażenia potrawy?

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor ok 3–4 minuty z każdej strony.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych