Kotlety wege z ziemniaków
4 porcje
30 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 3)
Kotlety ziemniaczane są świetną alternatywą do kotletów mięsnych. Do ich przygotowania możesz też użyć ziemniaków, które pozostały po obiedzie, wtedy będą to kotlety w duchu zero waste.
Składniki
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g tłustego twarogu
1 szt. jajka
3 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
do smaku sól
do obtoczenia bułka tarta
do smażenia olej
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
275 kcal
Tłuszcz
11.3 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
9.6 g
Białko
2.1 g
Sól
1.5 g
Kotlety wege z ziemniaków
Kotlety wege z ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
Dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz tymianek, całość dobrze wymieszaj.
Porada
Jak dobrać moc smażenia potrawy?
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor ok 3–4 minuty z każdej strony.
Komentarze