Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Domowe krakersy z ziaren są zdrową i smaczną przekąską. Możesz je podawać same, jako dodatek do serów i dipów lub z sałatkami. To świetna alternatywa dla gotowych, słonych przekąsek. Sprawdź, jak zrobić krakersy.

Składniki

1 szklanka ziaren siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni
1/2 szklanka ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 szklanka gorącej wody
100 g fety
2 garść świeżego szpinaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1103.5 kcal
Tłuszcz
81 g
Węglowodany
28.6 g
Błonnik
59.4 g
Białko
19.3 g
Sól
3.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Do miski przesyp siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól oraz tymianek. Całość zalej gorącą wodą, dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie równomierniej rozprowadź na niej masę z ziaren i pestek.

Krok 2

Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. W połowie pieczenia, wysuń blachę z piekarnika i pokrój masę na krakersy.

Do przystawki blendera z nożami tnącymi włóż szpinak, zmiksuj na jednolitą masę, dodaj fetę dalej miksuj.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Sprawdź smak, jeśli jest potrzeba dodaj soli (feta jest naturalnie słona).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
świetna przekąska! Idealnie zastąpi chipsy na imprezie :)
Marta
Uwielbiam takie połączenia, smaczne i zawiera mnóstwo cennych składników.
Radosław
Warto przetestować. Mi zasmakowalo
Lalaxo
Do pochrupania na wieczór w sam raz