Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem

Opis wykonania

Krem z pieczonych buraków i papryki, lekko słodkawy, o głębokim smaku i jednocześnie pikantny dzięki dodatkowi palonego piernika z pieprzem.

Buraki pojedynczo owijamy folią aluminiową i pieczemy około pół godziny w 200 stopniach. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pokrojoną na mniejsze kawałki czerwoną paprykę oraz obrane i pokrojone buraki. Po chwili przesmażenia dodajemy paprykę w proszku, kolendrę i miód. Jeszcze chwilę przesmażamy z przyprawami. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, studzimy i blendujemy na gładki krem. Następnie zagotowujemy i po zdjęciu z ognia, wrzucamy kawałek zimnego masła. Pierniki blendujemy pulsacyjnie na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Kiedy lekko się przypalą, mieszamy z grubo utłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem. Zupę nalewamy do miseczki, dekorujemy śmietaną kremówką i posypujemy palonymi piernikami z pieprzem.