Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem
6 porcje
75 min
Łatwe
Krem z pieczonych buraków i papryki, lekko słodkawy, o głębokim smaku i jednocześnie pikantny dzięki dodatkowi palonego piernika z pieprzem.
Składniki
6-8 szt. Buraki
4 szt. Papryka czerwona
2 szt. Cebula czerwona
3 szt. Ząbki czosnnku
2 łyżeczka Wędzona papryka w proszku
2 łyżeczka Mielone ziarna kolendry
2 łyżka Miód
1 l Bulion z pieczonych kości i warzyw
4 szt. Pierniki bez polewy i nadzienia (np. Katarzynki)
1 łyżka Kolorowy pieprz
1 łyżka Sól
150 g Masło
1 łyżka Śmietanka 36%
Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem
Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki pojedynczo owijamy folią aluminiową i pieczemy około pół godziny w 200 stopniach.
W tym czasie siekamy cebulę, szklimy na maśle.
Dodajemy posiekany czosnek, następnie pokrojoną na mniejsze kawałki czerwoną paprykę oraz obrane i pokrojone buraki.
Po chwili przesmażenia dodajemy paprykę w proszku, kolendrę i miód. Jeszcze chwilę przesmażamy z przyprawami.
Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, studzimy i blendujemy na gładki krem.
Następnie zagotowujemy i po zdjęciu z ognia, wrzucamy kawałek zimnego masła.
Pierniki blendujemy pulsacyjnie na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Kiedy lekko się przypalą, mieszamy z grubo utłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem.
Zupę nalewamy do miseczki, dekorujemy śmietaną kremówką i posypujemy palonymi piernikami z pieprzem.
Komentarze