Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem

Krem buraczano-paprykowy z palonym piernikiem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z pieczonych buraków i papryki, lekko słodkawy, o głębokim smaku i jednocześnie pikantny dzięki dodatkowi palonego piernika z pieprzem.

Składniki

6-8 szt. Buraki
4 szt. Papryka czerwona
2 szt. Cebula czerwona
3 szt. Ząbki czosnnku
2 łyżeczka Wędzona papryka w proszku
2 łyżeczka Mielone ziarna kolendry
2 łyżka Miód
1 l Bulion z pieczonych kości i warzyw
4 szt. Pierniki bez polewy i nadzienia (np. Katarzynki)
1 łyżka Kolorowy pieprz
1 łyżka Sól
150 g Masło
1 łyżka Śmietanka 36%

Opis wykonania

Buraki pojedynczo owijamy folią aluminiową i pieczemy około pół godziny w 200 stopniach. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek, następnie pokrojoną na mniejsze kawałki czerwoną paprykę oraz obrane i pokrojone buraki. Po chwili przesmażenia dodajemy paprykę w proszku, kolendrę i miód. Jeszcze chwilę przesmażamy z przyprawami. Zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, studzimy i blendujemy na gładki krem. Następnie zagotowujemy i po zdjęciu z ognia, wrzucamy kawałek zimnego masła. Pierniki blendujemy pulsacyjnie na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Kiedy lekko się przypalą, mieszamy z grubo utłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem. Zupę nalewamy do miseczki, dekorujemy śmietaną kremówką i posypujemy palonymi piernikami z pieprzem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
wygląda bardzo smacznie