Krem jaglany z pieczonymi burakami
4 porcje
Średnie
Doskonała zupa krem o bogatym smaku - bardzo prosta w wykonaniu. :)
Składniki
1,5 l wywar warzywny
6 szt. buraki
1 szt. cebula
2 szt. jabłko
1 łyżka oliwa z oliwek
świeży majeranek
100 g ser feta
100 g kasza jaglana
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Krem jaglany z pieczonymi burakami
Krem jaglany z pieczonymi burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy skórę, buraki kroimy w plastry.
Kaszę wsypujemy do wrzącego wywaru, gotujemy przez 10 minut, dodajemy buraki i posiekany majeranek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zestawiamy garnek z ognia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, smażymy aż się zeszkli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Całość blendujemy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
Komentarze