Krem jaglany z pieczonymi burakami
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Doskonała zupa krem o bogatym smaku - bardzo prosta w wykonaniu. :) 
                
                Składniki
1,5 l wywar warzywny
                                                            6 szt. buraki
                                                            1 szt. cebula
                                                            2 szt. jabłko
                                                            1 łyżka oliwa z oliwek
                                                            świeży majeranek
                                                            100 g ser feta
                                                            100 g kasza jaglana
                                                            1 łyżeczka sól
                                                            1 łyżeczka pieprz
                                                    Krem jaglany z pieczonymi burakami
Krem jaglany z pieczonymi burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy skórę, buraki kroimy w plastry.
Kaszę wsypujemy do wrzącego wywaru, gotujemy przez 10 minut, dodajemy buraki i posiekany majeranek  i gotujemy jeszcze 5 minut. Zestawiamy garnek z ognia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, smażymy aż się zeszkli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Całość blendujemy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze