Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem o smaku kawowym

Opis wykonania

Kremowo-śmietankowy deser o aksamitnej konsystencji z cudowną kawową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.

Krem o smaku kawowym - krok 1

W garnku umieść śmietanę, dodaj biały cukier, ziarna kawy i kawę zmieloną. Zagotuj.

Żółtka wymieszaj z likierem, następnie dodaj do nich zagotowaną śmietanę.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Krem o smaku kawowym - krok 2

Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika.

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 110 stopni C.

Krem o smaku kawowym - krok 3

Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób.

Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.

Podawaj od razu z owocami i orzechami.