Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowo-śmietankowy deser o aksamitnej konsystencji z cudowną kawową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.

Składniki

400 ml śmietany 30%
100 ml likieru kawowego
80 g cukru
5 żółtek
3 łyżki ziarenek dobrej jakości kawy
3 łyżki kawy zmielonej
2 łyżki cukru trzcinowego
do dekoracji: owoce, orzechy włoskie

Opis wykonania

1

W garnku umieść śmietanę, dodaj biały cukier, ziarna kawy i kawę zmieloną. Zagotuj na płycie grzewczej.

Żółtka wymieszaj z likierem, następnie dodaj do nich zagotowaną śmietanę.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

2

Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika.

Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 110 stopni.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób.

Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.

Podawaj od razu z owocami i orzechami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super smak, polecam