Krem o smaku kawowym
4 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Krem o smaku kawowym
Krem o smaku kawowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku umieść śmietanę, dodaj biały cukier, ziarna kawy i kawę zmieloną. Zagotuj na płycie grzewczej.
Żółtka wymieszaj z likierem, następnie dodaj do nich zagotowaną śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 110 stopni.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób.
Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.
Podawaj od razu z owocami i orzechami.
Komentarze