


Kremowo-śmietankowy deser o aksamitnej konsystencji z cudowną kawową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.
W garnku umieść śmietanę, dodaj biały cukier, ziarna kawy i kawę zmieloną. Zagotuj na płycie grzewczej.
Żółtka wymieszaj z likierem, następnie dodaj do nich zagotowaną śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika.
Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 110 stopni.
Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób.
Jeśli nie posiadasz palnika, możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill.
Podawaj od razu z owocami i orzechami.