Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znudziła Ci się standardowa pomidorowa?Ten Aromatyczny,rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii pobudzi Twe kupki smakowe

Składniki

6 szt. pomidory śliwkowe
1 szt. papryka czerwona
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka olej z suszonych pomidorów
6 szt. listki świeżej bazylii
10 g pestki dyni
1 szczypta suszony tymianek
1 szczypta oregano
1 szczypta kurkuma
1 szczypta sól
2 szt. Papryczki piri piri
1 łyżeczka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Pomidory, paprykę oraz dwa ząbki czosnku skropione oliwą z łupinkami wstawiam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni, aż się zrumienią.

Następnie w malakserze przecieram upieczone pomidory, paprykę, czosnek, świeżą bazylię, papryczki piri piri oraz ząbek czosnku. Doprawiam solą, oregano, suszonym tymiankiem.

Gorący krem podaję w filiżance, skrapiam delikatnie olejem z suszonych pomidorów. Dorzucam parę pestek dyni oraz szczyptę kurkumy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Dziękuję za podanie proporcji składników. Teraz będzie łatwiej mi przygotować tę zupę