Krem z pieczonych pomidorów i papryki
2 porcje
20 min
Łatwe
Znudziła Ci się standardowa pomidorowa?Ten Aromatyczny,rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii pobudzi Twe kupki smakowe
Składniki
6 szt. pomidory śliwkowe
1 szt. papryka czerwona
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka olej z suszonych pomidorów
6 szt. listki świeżej bazylii
10 g pestki dyni
1 szczypta suszony tymianek
1 szczypta oregano
1 szczypta kurkuma
1 szczypta sól
2 szt. Papryczki piri piri
1 łyżeczka oliwa z oliwek
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory, paprykę oraz dwa ząbki czosnku skropione oliwą z łupinkami wstawiam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni, aż się zrumienią.
Następnie w malakserze przecieram upieczone pomidory, paprykę, czosnek, świeżą bazylię, papryczki piri piri oraz ząbek czosnku. Doprawiam solą, oregano, suszonym tymiankiem.
Gorący krem podaję w filiżance, skrapiam delikatnie olejem z suszonych pomidorów. Dorzucam parę pestek dyni oraz szczyptę kurkumy.
Komentarze