Zapiekanka z kaszy jęczmiennej perłowej

4 porcje
Średnie
Składniki
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej perłowej
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej perłowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podgotuj wstępnie kaszę i odcedź. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, sosem sojowym. Gdy pieczarki puszczą wodę dodaj kaszę i duś na małym ogniu, kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolej lampkę wina. Poczekaj aż alkohol odparuje, a kasza wchłonie płyn. Dodaj odcedzoną kukurydzę. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem, nałóż kaszę i przykryj startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na około 20 minut. Podawaj gorące, przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem
Komentarze