Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zapiekanka z kaszy jęczmiennej perłowej

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej perłowej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka wspaniale smakuje zarówno od razu po przygotowaniu jak i odgrzewana. Pyszne, szybkie, proste danie z kaszy.

Składniki

2 szklanka Kasza perłowa
250 g Pieczarki
200 g Ser żółty
1 szt. Cebula
Mała puszka kukurydzy
1/2 szklanka Białe wino wytrawne
Sól, pieprz do smaku
2 łyżka Jasny sos sojowy
Olej do smażenia

Opis wykonania

Podgotuj wstępnie kaszę i odcedź. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem, sosem sojowym. Gdy pieczarki puszczą wodę dodaj kaszę i duś na małym ogniu, kiedy kasza wchłonie cały płyn, dolej lampkę wina. Poczekaj aż alkohol odparuje, a kasza wchłonie płyn. Dodaj odcedzoną kukurydzę. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem, nałóż kaszę i przykryj startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st.C) na około 20 minut. Podawaj gorące, przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych