Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Topinambur to wciąż niedoceniany w naszym kraju składnik. Zupa krem z topinamburu to danie o dość oryginalnym, lekko orzechowym smaku. Lekka, a zarazem sycąca zupa z zaledwie kilku składników zachwyca smakiem i aromatem. Zobacz jak zrobić krem z topinamburu!

Składniki

1 l bulion
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
500 g topinambur
3-4 szt. ziemniaki
2 szt. serek topiony
2-3 łyżka śmietana
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz czerwony
1 łyżka oliwa z oliwek

Opis wykonania

Topinambur i ziemniaki umyj i obierz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę z dodatkiem czosnku, a następnie dodaj topinambur i podsmażaj około 3–4 minuty.

W międzyczasie bulion zagotuj, dodaj do niego podsmażone warzywa oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj na niewielkim ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj serki topione i gotuj mieszając aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj przyprawy i śmietanę.

Nie masz w domu blendera? Koniecznie sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

Krem z topinamburu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu skropiony oliwą z oliwek. Możesz ozdobić go dodatkowo chipsami z topinamburu i świeżą natką pietruszki. To doskonała propozycja na obiad czy kolację, która z pewnością zachwyci smakiem każdego.

Smacznego!

Czytaj również: Jak jeść topinambur? Właściwości i pomysły na przepisy

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Jak ktoś jeszcze nie zna smaku topinamburu polecam wypróbować
Radosław
Ciekawa inspiracja