Krem z topinamburu

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Krem z topinamburu
Krem z topinamburu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Topinambur i ziemniaki umyj i obierz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę z dodatkiem czosnku, a następnie dodaj topinambur i podsmażaj około 3–4 minuty.
W międzyczasie bulion zagotuj, dodaj do niego podsmażone warzywa oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj na niewielkim ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj serki topione i gotuj mieszając aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj przyprawy i śmietanę.
Nie masz w domu blendera? Koniecznie sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch
Krem z topinamburu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu skropiony oliwą z oliwek. Możesz ozdobić go dodatkowo chipsami z topinamburu i świeżą natką pietruszki. To doskonała propozycja na obiad czy kolację, która z pewnością zachwyci smakiem każdego.
Smacznego!
Czytaj również: Jak jeść topinambur? Właściwości i pomysły na przepisy
Komentarze