Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krem z ziemniaków czyli kartoflanka inaczej zarówno wege jak i wersja z boczkiem

Krem z ziemniaków czyli kartoflanka inaczej zarówno wege jak i wersja z boczkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealna ziemniaczana aksamitna zupy która smakuje jak płynne pyzy i genialnie rozgrzewa, a do tego może być w wersji wege z wędzoną hiszpańską papryką

Składniki

1 szt. włoszczyzna
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1/2 łyżeczka luvbzyk
1 szt. mała cebulka
1,5 l woda
1 kg ziemniaki
1 i 1/2 l bulion warzywny
czosnek
rozmaryn
2 szt. cebula
1 łyżeczka hiszpańska wędzona papryka w proszku
1-2 łyżka olej
2-3 łyżka ewentualnie starty parmezanu
1 łyżka ewentualnie masło

Opis wykonania

Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i wrzucamy do odcedzonego bulionu warzywnego (Bulion warzywny - przygotowanie:Do rondelka wlać wodę, dodać natkę oraz obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, umytego pora, selerem oraz opaloną nad gazem cebulkę (jeżeli nie macie gazu można to zrobić pod grillowymi grzałkami w piekarniku. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec dosmaczyć solą i pieprzem, odcedzić). Teraz gotujemy jeszcze około pół godziny dodając gałązkę rozmarynu, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy na złoto połowę dodajemy do gotującej się zupy resztę zostawiamy do podania na talerzu. I jeżeli zupa ma być wege to mamy już prawie gotową. Jeżeli ma być dla wegetarian to na pewno możemy dodać jeszcze parmezan w ostatnich pięciu minutach gotowania tylko uważajmy z solą żeby nie przesadzić, ponieważ ser jest dość słony. No a dla mięsożerców możemy użyć boczku wędzonego w tym celu polecam surowy wędzony, który kroimy w wąskie paseczki i smażymy. Nie potrzebujemy go dużo myślę że 2-3 plasterki skrojone w ten sposób w zupełności wystarczą na 8 porcji. Przed podaniem wlewamy zupę do blendera Koniecznie trzeba wyjąć gałązkę rozmarynu listki mogą zostać zmiksują się, starannie zakrywamy pokrywką i miksujemy, dla jedzących masło polecam dodać łyżkę masła do blendera (zdradził ten trik kucharzy Gordon Ramsay gotując zupę z pieczonej dyni). Podajemy w miseczkach z cebulką i boczkiem dla jadających oczywiście.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych