Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią

Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie podkreślające smaki jesiennego bogactwa. Kremowa dynia w połączeniu z makaronem mmmm...

Składniki

1/4 szt. Masło kostka
6 szt. Szalotki
700 g Dynia piżmowa
1/2 łyżeczka Gałka muszkatołowa
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Świeży tymianek
200 ml Śmietanka 30%
5-6 łyżeczka Parmezan tarty
3 łyżka Natka pietruszki
400 g Tagliatelle
Sól morska

Opis wykonania

Dynie kroimy w kostkę, w misce mieszamy ja z oliwą, tymiankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. nastawiamy piekarnik na 185st na opcji grila jesli dostepna i pieczemy okolo 30 min lub do momentu az dynia będzie miękkka. W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli i dusimy pod przykryciemm okolo 20-30 in az cebula bedzie miękka. Następnie do garnka dodajemy upieczoną dynię. Dusimy chwilę i wtedy dodajemy śmietankę, utarty parmezan oraz natkę pietruszki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i odstawiamy na bok. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wody w przypadku gdyby sos okazał się zbyt gęsty. Dodajemy makaron do sosu, podgrzeway przez minutę lub dwie. I podajemy ozdobione listkiem świeżej natki i odrobiną parmezanu. Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych