Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią
4 porcje
60 min
Łatwe
Danie podkreślające smaki jesiennego bogactwa. Kremowa dynia w połączeniu z makaronem mmmm...
Składniki
1/4 szt. Masło kostka
6 szt. Szalotki
700 g Dynia piżmowa
1/2 łyżeczka Gałka muszkatołowa
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Świeży tymianek
200 ml Śmietanka 30%
5-6 łyżeczka Parmezan tarty
3 łyżka Natka pietruszki
400 g Tagliatelle
Sól morska
Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią
Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynie kroimy w kostkę, w misce mieszamy ja z oliwą, tymiankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. nastawiamy piekarnik na 185st na opcji grila jesli dostepna i pieczemy okolo 30 min lub do momentu az dynia będzie miękkka.
W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli i dusimy pod przykryciemm okolo 20-30 in az cebula bedzie miękka.
Następnie do garnka dodajemy upieczoną dynię. Dusimy chwilę i wtedy dodajemy śmietankę, utarty parmezan oraz natkę pietruszki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i odstawiamy na bok.
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wody w przypadku gdyby sos okazał się zbyt gęsty.
Dodajemy makaron do sosu, podgrzeway przez minutę lub dwie. I podajemy ozdobione listkiem świeżej natki i odrobiną parmezanu.
Smacznego.
Komentarze