Krewetki z salsą pomidorową
2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Krewetki z salsą pomidorową
Krewetki z salsą pomidorową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki same w sobie są wyjątkowe, dlatego nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Chilli, kolendra i limonka doskonale podkreślają ich smak.
Opis wykonania
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dymkę, szalotkę, połowę liści kolendry i papryczkę drobno posiekaj. Nasiona kolendry rozgnieć ostrzem noża lub przy pomocy moździerza. W misce wymieszaj dokładnie wszystko ze sobą, a następnie całość skrop połową soku z limonki. Krewetki oczyść i zamarynuj w pozostałej ilości soku. Do marynaty dodaj skórkę, liście kolendry i szczyptę chilli w proszku. Odstaw krewetki na 5 minut. Następnie smaż je 1-2 minuty z każdej strony na patelni bez dodatku tłuszczu. Awokado obierz, pokrój w kostkę i dodaj do salsy pomidorowej. Na talerz nałóż salsę, a następnie gotowe krewetki. Całość udekoruj listkami kolendry.
TIP
Limonkę możesz zastąpić cytryną, a jeśli chcesz daniu nadać nutę słodyczy zdecyduj się na dodatek soku i skórki z pomarańczy.
Kolendrę możesz zamienić na natkę pietruszki.
Danie można podać również jako obiad. Wystarczy ugotować makaron spaghetti i gotowe.
Komentarze