Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krewetki z salsą pomidorową

Opis wykonania

Świetny pomysł na wykwintną, a jednocześnie szybką i prostą kolację.

Krewetki same w sobie są wyjątkowe, dlatego nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Chilli, kolendra i limonka doskonale podkreślają ich smak.

Opis wykonania

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dymkę, szalotkę, połowę liści kolendry i papryczkę drobno posiekaj. Nasiona kolendry rozgnieć ostrzem noża lub przy pomocy moździerza. W misce wymieszaj dokładnie wszystko ze sobą, a następnie całość skrop połową soku z limonki. Krewetki oczyść i zamarynuj w pozostałej ilości soku. Do marynaty dodaj skórkę, liście kolendry i szczyptę chilli w proszku. Odstaw krewetki na 5 minut. Następnie smaż je 1-2 minuty z każdej strony na patelni bez dodatku tłuszczu. Awokado obierz, pokrój w kostkę i dodaj do salsy pomidorowej. Na talerz nałóż salsę, a następnie gotowe krewetki. Całość udekoruj listkami kolendry.

TIP

Limonkę możesz zastąpić cytryną, a jeśli chcesz daniu nadać nutę słodyczy zdecyduj się na dodatek soku i skórki z pomarańczy.

Kolendrę możesz zamienić na natkę pietruszki.

Danie można podać również jako obiad. Wystarczy ugotować makaron spaghetti i gotowe.

Bosch do kuchni