


Krokiety nie zawsze muszą być z mięsem. W wersji jarskiej są równie pyszne, a ponadto kasza jaglana to źródło niezwykle cennych składników. Spróbuj!
Krokieciki są ciekawą propozycją na rodzinny obiad. Pod chrupiącą, orzechową panierką skrywają delikatne i pełne aromatów wnętrze. Przygotowane w wersji mini będą doskonałą przekąską podczas spotkania z przyjaciółmi.
W prasce rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj kaszę, natkę pietruszki oraz drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Zagnieć masę dłońmi, a następnie formuj krokieciki i obtocz je w zmielonych orzechach włoskich. Jeśli masa będzie się rozpadać dodaj 1 jajko. Krokiety piecz w piekarniku, aż będą złociste lub smaż na rumiano na rozgrzanej patelni teflonowej.
Aby upodobnić je bardzie do tradycyjnego przepisu możesz obtoczyć uformowane już krokiety w bułce tartej
Krokiety można podać same lub z porwaną na małe kawałki sałatą, pokrojonym pomidorem i cebulką oraz łyżką jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami prowansalskimi.