Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krokiety nie zawsze muszą być z mięsem. W wersji jarskiej są równie pyszne, a ponadto kasza jaglana to źródło niezwykle cennych składników. Spróbuj!

Składniki

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szt. ugotowane ziemniaki
natka pietruszki
ząbek czosnku
4-5 szt. suszonych pomidorów
50 g mielonych orzechów włoskich

Opis wykonania

Krokieciki są ciekawą propozycją na rodzinny obiad. Pod chrupiącą, orzechową panierką skrywają delikatne i pełne aromatów wnętrze. Przygotowane w wersji mini będą doskonałą przekąską podczas spotkania z  przyjaciółmi.

Opis wykonania

W prasce rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj kaszę, natkę pietruszki oraz drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Zagnieć masę dłońmi, a następnie formuj krokieciki i obtocz je w zmielonych orzechach włoskich. Jeśli masa będzie się rozpadać dodaj 1 jajko. Krokiety piecz w piekarniku, aż będą złociste lub smaż na rumiano na rozgrzanej patelni teflonowej.

TIP

Aby upodobnić je bardzie do tradycyjnego przepisu możesz obtoczyć uformowane już krokiety w bułce tartej
Krokiety można podać same lub z porwaną na małe kawałki sałatą, pokrojonym pomidorem i cebulką oraz łyżką jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami prowansalskimi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych