Kulki mocy z whisky
9 porcje
20 min
Łatwe
Pyszne, zdrowe, z nutką alkoholu
Składniki
200 g daktyle (juz bez pestek)
15 g jagody goi
30 g żurawina suszona
100 ml gorąca woda
100 g płatki owsiane górskie (drobne)
20 g mielone orzechy włoskie
2-6 łyżka whisky
1 łyżka kakao surowe
1 łyżka orzechy włoskie mielone
10 szt. orzechy włoskie w całości - do dekoracji
Kulki mocy z whisky
Kulki mocy z whisky
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrane daktyle wrzucamy do miski, dodajemy jagody goi, żurawinę i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość miski na gładką masę. Gdy masa jest gotowa, dodajemy płatki owsiane, mielone orzechy i whisky, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Praliny formujemy w dłoniach, obtaczając jedne w kakao a drugie w mielonych orzechach. Chłodzimy w lodówce. PYCHA!
Komentarze