Kurczak ala caprese
![Kurczak ala caprese](https://akademiasmaku.pl/storage/7285/conversions/kurczak-ala-caprese-4453-single.webp)
4 porcje
35 min
Łatwe
Kurczak ala caprese, czyli delikatne mięso z piersi kurczaka zapiekane z klasyką kuchni włoskiej – soczystymi pomidorami, rozpływającym się serem mozzarella i świeżymi listkami bazylii.
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 pomidory
250 g mozzarelli
1/2 szklanki liści świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Kurczak ala caprese
Kurczak ala caprese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8483/conversions/c9L9MDCZiv3NWm-thumb.webp)
Pomidory umyj pokrój w plasterki, ser mozzarella również pokrój plasterki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8484/conversions/pabK61dYJZm7zJ-thumb.webp)
Każdą z piersi kurczaka natnij nożem poprzecznie w kilku miejscach, oprósz przyprawami – solą, pieprzem i słodką papryką.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8485/conversions/dxJWvSeIt3wbgf-thumb.webp)
Kurczaka przełóż do formy wysmarowanej oliwą. Do każdego nacięcia włóż pomidor i ser oraz listki bazylii (część zachowaj do dekoracji gotowego dania).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut.
Komentarze