Kurczak ala caprese
4 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Kurczak ala caprese, czyli delikatne mięso z piersi kurczaka zapiekane z klasyką kuchni włoskiej – soczystymi pomidorami, rozpływającym się serem mozzarella i świeżymi listkami bazylii.
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 pomidory
250 g mozzarelli
1/2 szklanki liści świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Kurczak ala caprese
Kurczak ala caprese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory umyj pokrój w plasterki, ser mozzarella również pokrój plasterki.
Każdą z piersi kurczaka natnij nożem poprzecznie w kilku miejscach, oprósz przyprawami – solą, pieprzem i słodką papryką.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Kurczaka przełóż do formy wysmarowanej oliwą. Do każdego nacięcia włóż pomidor i ser oraz listki bazylii (część zachowaj do dekoracji gotowego dania).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 25 minut.
Komentarze