Kurczak w cieście filo

4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Kurczak w cieście filo
Kurczak w cieście filo
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy zrobi się złocista dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz groszek. Tuż przed końcem smażenia kurczaka dodaj liście szpinaku. Nie podgrzewaj ich zbyt długo wystarczy, że lekko zmniejszą swoją objętość.

Zdejmij patelnię z ognia, a do ciepłego farszu dodaj drobne kawałki fety. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Następnie do farszu dodaj jajka, przyprawy i mleko. Jeśli szpinak puścił dużą ilość wody - mleko można pominąć.
Porada
Jeśli nie masz czarnuszki możesz zamiast niej wykorzystać ziarna sezamu.


Przygotuj naczynie do zapiekania. Dno oraz ścianki posmaruj roztopionym masłem. Na dnie ułóż arkusz ciasta filo tak aby brzegi wystawały poza naczynie. Postępuj tak samo z kolejnymi 4 arkuszami ciasta. Na spód z ciasta nałóż równomiernie zimny farsz i przykryj go wystającymi poza naczynie fragmentami ciasta. Wierch można dodatkowo przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Górę posmaruj pozostałym masłem i posyp czarnuszką.

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut.
Komentarze