Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Interesująca propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Ciasto filo jest łatwe i bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nawet wypełnione najprostszym farszem znakomicie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

1 opakowanie ciasta filo
1 duży filet z piersi z kurczaka
250 g szpinaku
100 g zielonego groszku
1/2 kostki sera feta
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżeczka curry
nasiona czarnuszki

Opis wykonania

1

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy zrobi się złocista dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz groszek. Tuż przed końcem smażenia kurczaka dodaj liście szpinaku. Nie podgrzewaj ich zbyt długo wystarczy, że lekko zmniejszą swoją objętość.

2

Zdejmij patelnię z ognia, a do ciepłego farszu dodaj drobne kawałki fety. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Następnie do farszu dodaj jajka, przyprawy i mleko. Jeśli szpinak puścił dużą ilość wody - mleko można pominąć. 

Porada

Do przepisu możesz wykorzystać również mięso mielone lub mięso z indyka.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj naczynie do zapiekania. Dno oraz ścianki posmaruj roztopionym masłem. Na dnie ułóż arkusz ciasta filo tak aby brzegi wystawały poza naczynie. Postępuj tak samo z kolejnymi 4 arkuszami ciasta. Na spód z ciasta nałóż równomiernie zimny farsz i przykryj go wystającymi poza naczynie fragmentami ciasta. Wierch można dodatkowo przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Górę posmaruj pozostałym masłem i posyp czarnuszką. 

4

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Przepyszne i proste danie, fajnie mozna w nim przemycic sporo warzyw