Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak w cieście filo

Opis wykonania

Interesująca propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Ciasto filo jest łatwe i bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nawet wypełnione najprostszym farszem znakomicie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Kurczak w cieście filo - krok 1

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy zrobi się złocista dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz groszek. Tuż przed końcem smażenia kurczaka dodaj liście szpinaku. Nie podgrzewaj ich zbyt długo wystarczy, że lekko zmniejszą swoją objętość.

Kurczak w cieście filo - krok 2

Zdejmij patelnię z ognia, a do ciepłego farszu dodaj drobne kawałki fety. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Następnie do farszu dodaj jajka, przyprawy i mleko. Jeśli szpinak puścił dużą ilość wody - mleko można pominąć. 

Kurczak w cieście filo - krok 3

Przygotuj naczynie do zapiekania. Dno oraz ścianki posmaruj roztopionym masłem. Na dnie ułóż arkusz ciasta filo tak aby brzegi wystawały poza naczynie. Postępuj tak samo z kolejnymi 4 arkuszami ciasta. Na spód z ciasta nałóż równomiernie zimny farsz i przykryj go wystającymi poza naczynie fragmentami ciasta. Wierch można dodatkowo przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Górę posmaruj pozostałym masłem i posyp czarnuszką. 

Kurczak w cieście filo - krok 4

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut.