Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Interesująca propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Ciasto filo jest łatwe i bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nawet wypełnione najprostszym farszem znakomicie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

1 opakowanie ciasta filo
1 duży filet z piersi z kurczaka
250 g szpinaku
100 g zielonego groszku
1/2 kostki sera feta
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
1 cebula
1 łyżeczka curry
nasiona czarnuszki

Opis wykonania

1

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy zrobi się złocista dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz groszek. Tuż przed końcem smażenia kurczaka dodaj liście szpinaku. Nie podgrzewaj ich zbyt długo wystarczy, że lekko zmniejszą swoją objętość.

2

Zdejmij patelnię z ognia, a do ciepłego farszu dodaj drobne kawałki fety. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Następnie do farszu dodaj jajka, przyprawy i mleko. Jeśli szpinak puścił dużą ilość wody - mleko można pominąć. 

Porada

Warzywa możesz dowolnie zmieniać. Przepis równie dobrze smakuje z brokułem i z cukinią.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj naczynie do zapiekania. Dno oraz ścianki posmaruj roztopionym masłem. Na dnie ułóż arkusz ciasta filo tak aby brzegi wystawały poza naczynie. Postępuj tak samo z kolejnymi 4 arkuszami ciasta. Na spód z ciasta nałóż równomiernie zimny farsz i przykryj go wystającymi poza naczynie fragmentami ciasta. Wierch można dodatkowo przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Górę posmaruj pozostałym masłem i posyp czarnuszką. 

4

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Przepyszne i proste danie, fajnie mozna w nim przemycic sporo warzyw
Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.