Kurczak w cieście filo
![Kurczak w cieście filo](https://akademiasmaku.pl/storage/4199/conversions/kurczak-w-ciescie-filo-1243-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Kurczak w cieście filo
Kurczak w cieście filo
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8706/conversions/WpwdAhyTQbu7Vn-thumb.webp)
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy zrobi się złocista dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz groszek. Tuż przed końcem smażenia kurczaka dodaj liście szpinaku. Nie podgrzewaj ich zbyt długo wystarczy, że lekko zmniejszą swoją objętość.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8707/conversions/zWdNVvAfUHcDn3-thumb.webp)
Zdejmij patelnię z ognia, a do ciepłego farszu dodaj drobne kawałki fety. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Następnie do farszu dodaj jajka, przyprawy i mleko. Jeśli szpinak puścił dużą ilość wody - mleko można pominąć.
Porada
Warzywa możesz dowolnie zmieniać. Przepis równie dobrze smakuje z brokułem i z cukinią.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8708/conversions/3v8mu2APews6F2-thumb.webp)
Przygotuj naczynie do zapiekania. Dno oraz ścianki posmaruj roztopionym masłem. Na dnie ułóż arkusz ciasta filo tak aby brzegi wystawały poza naczynie. Postępuj tak samo z kolejnymi 4 arkuszami ciasta. Na spód z ciasta nałóż równomiernie zimny farsz i przykryj go wystającymi poza naczynie fragmentami ciasta. Wierch można dodatkowo przykryć kolejnym arkuszem ciasta. Górę posmaruj pozostałym masłem i posyp czarnuszką.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8709/conversions/MuRr4CdjgSkABM-thumb.webp)
Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut.
Komentarze