Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini
4 porcje
30 min
Łatwe
Kuskusowe kotleciki na jeden kęs z dodatkiem bobu i pysznym sosem na bazie tahini
Składniki
Składniki na kotleciki
120 g kuskus
140 g bób
2 szt. czosnek
1 łyżka tahini
2 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szt. jajko
sól, pieprz
Składniki na sos
45 g tahini
4 g sok z cytryny
2 łyżka olej rzepakowy
3 łyżka woda
1 łyżka ocet jabłkowy
sól, pieprz
Dodatkowo
rukola
posiekana natka pietruszki
Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini
Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładko.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W niewielkim rondelku zagotować wodę, dodać bób i czosnek. Gotować 10 - 15 minut, aż bób będzie miękki. Przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Bób obrać ze skórki. Razem z ząbkami czosnku, natką pietruszki, jajkiem, tahini i trzema łyżkami kuskusu zmiksować na gładką masę. Dodać pozostały kuskus, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Za pomocą nawilżonych dłoni, formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Kuskusowe kotleciki podawać z rukolą. Przed podaniem polać sosem z tahini i posypać natką pietruszki.
Komentarze