Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini

Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuskusowe kotleciki na jeden kęs z dodatkiem bobu i pysznym sosem na bazie tahini

Składniki

Składniki na kotleciki
120 g kuskus
140 g bób
2 szt. czosnek
1 łyżka tahini
2 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szt. jajko
sól, pieprz
Składniki na sos
45 g tahini
4 g sok z cytryny
2 łyżka olej rzepakowy
3 łyżka woda
1 łyżka ocet jabłkowy
sól, pieprz
Dodatkowo
rukola
posiekana natka pietruszki

Opis wykonania

Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładko. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W niewielkim rondelku zagotować wodę, dodać bób i czosnek. Gotować 10 - 15 minut, aż bób będzie miękki. Przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Bób obrać ze skórki. Razem z ząbkami czosnku, natką pietruszki, jajkiem, tahini i trzema łyżkami kuskusu zmiksować na gładką masę. Dodać pozostały kuskus, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Za pomocą nawilżonych dłoni, formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Kuskusowe kotleciki podawać z rukolą. Przed podaniem polać sosem z tahini i posypać natką pietruszki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych