Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kuskusowe kotleciki z bobem i sosem tahini

Opis wykonania

Kuskusowe kotleciki na jeden kęs z dodatkiem bobu i pysznym sosem na bazie tahini

Wszystkie składniki sosu zmiksować na gładko. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W niewielkim rondelku zagotować wodę, dodać bób i czosnek. Gotować 10 - 15 minut, aż bób będzie miękki. Przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Bób obrać ze skórki. Razem z ząbkami czosnku, natką pietruszki, jajkiem, tahini i trzema łyżkami kuskusu zmiksować na gładką masę. Dodać pozostały kuskus, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Za pomocą nawilżonych dłoni, formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Kuskusowe kotleciki podawać z rukolą. Przed podaniem polać sosem z tahini i posypać natką pietruszki.