Łosoś peklowany
7 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Łosoś peklowany
Łosoś peklowany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet oczyszczamy z ości i łusek. W misce mieszamy cukier, sól ziarna kopru i kolendrę, pieprz i pokrojony koper. Nacieramy rybę tartymi burakami i wódką, aby się zabarwiła. Zasypujemy łososia zasypka na 48 h i wkładamy do lodówki, kładąc na rybę obciążenie.
Wyjmujemy, oczyszczamy z zasypki i kroimy w cieniutkie plastry pod kątem przy skórze. Z buraków robimy purre z czosnkiem i masłem. Z pomarańczy wykrawamy filety. Kiełki smażymy. Mieszamy 5 łyżek miodu i tyle samo musztardy Dijon.
Wykładamy jak na zdjęciu. Z ogórka kroimy obieraczka pasy i zwijamy w rulony, rzodkiewki kroimy na 4 wzdłuż. Na koniec posypujemy całość różowym pieprzem.
Komentarze