Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

7 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łosoś peklowany w soli i cukrze z dodatkiem kopru,burakow oraz pieprzu kolorowego. Podany z filetami z pomarańczy,sosem miodowym i pire buraczanym.

Składniki

500 g Łosoś ze skórą 500g,sól morska i cukier brązowy po 200g,ziarna Kolendy i kopru po 1 opakowaniu,pęczek koperku,2 łyżki pieprzu kolorowego mlotkowanego,50 ml wódki lub whisky,5 łyżek miodu,5lyzek musztardy Dijon,6 burakow,kielki do smażenia, 6 rzodkiewek,og

Opis wykonania

Filet oczyszczamy z ości i łusek. W misce mieszamy cukier, sól ziarna kopru i kolendrę, pieprz i pokrojony koper. Nacieramy rybę tartymi burakami i wódką, aby się zabarwiła. Zasypujemy łososia zasypka na 48 h i wkładamy do lodówki, kładąc na rybę obciążenie.

Wyjmujemy, oczyszczamy z zasypki i kroimy w cieniutkie plastry pod kątem przy skórze. Z buraków robimy purre z czosnkiem i masłem. Z pomarańczy wykrawamy filety. Kiełki smażymy. Mieszamy 5 łyżek miodu i tyle samo musztardy Dijon.

Wykładamy jak na zdjęciu. Z ogórka kroimy obieraczka pasy i zwijamy w rulony, rzodkiewki kroimy na 4 wzdłuż. Na koniec posypujemy całość różowym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyśmienity przepis
Radosław
Do przepisu podchodziłem z dużym dystansem, jednak ryba okazała się bardzo dobra. Peklowanie nadało specyficznego słodko słonego smaku