Łosoś w sosie musztardowym z chipsem z parmezanu

2 porcje
80 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Łosoś w sosie musztardowym z chipsem z parmezanu
Łosoś w sosie musztardowym z chipsem z parmezanu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i pietruszkę na purée gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Na papier do pieczenia nasypujemy dwie okrągłe łyżki startego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na ok. 8–10 min.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjnie konsystencja gotowa!

Czosnek do łososia przeciskamy przez praskę i nacieramy nim rybę. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy masłem i skrapiamy oliwą.
Przygotowujemy sos – wyciskamy sok z cytryny, siekamy drobno kapary i koperek i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Łososia układamy na rozgrzanej patelni i zalewamy sosem. Smażymy chwilę pod przykryciem z obu stron do momentu, aż mięso się zetnie, a skórka delikatnie przypiecze.
W międzyczasie ugotowane i przestudzone warzywa wkładamy do blendera i dodając czosnek, masło, śmietankę, sól i pieprz miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Na koniec do purée dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na talerzu układamy purée, łososia i wystudzony chips z parmezanu.
Komentarze