Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Łosoś w sosie musztardowym z chipsem z parmezanu

Łosoś w sosie musztardowym z chipsem z parmezanu
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola

Składniki

200 g łosoś
1 ząbek czosnek
do smaku sól
do smaku pieprz
sos:
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka kapary
1/2 garść świeży koperek
3 łyżka majonez
1 łyżka musztarda francuska
1/2 łyżka musztarda sarepska
1/2 łyżeczka papryka słodka
1/2 łyżeczka papryka ostra
purée ziemniaczano pietruszkowe:
2 szt. ziemniak (duży)
1 szt. pietruszka
1 ząbek czosnek
1 łyżka masło
50 ml śmietanka 30%
do smaku natka pietruszki
do smaku sól
do smaku pieprz
chips z parmezanu:
2 łyżka parmezan
do dekoracji cytryna

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
747.5 kcal
Tłuszcz
58.2 g
Węglowodany
25.9 g
Błonnik
28.9 g
Białko
4.15 g
Sól
3.85 g

Opis wykonania

Ziemniaki i pietruszkę na purée gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Na papier do pieczenia nasypujemy dwie okrągłe łyżki startego sera i wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na ok. 8–10 min.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie purée? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjnie konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Czosnek do łososia przeciskamy przez praskę i nacieramy nim rybę. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy masłem i skrapiamy oliwą.

Przygotowujemy sos – wyciskamy sok z cytryny, siekamy drobno kapary i koperek i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Łososia układamy na rozgrzanej patelni i zalewamy sosem. Smażymy chwilę pod przykryciem z obu stron do momentu, aż mięso się zetnie, a skórka delikatnie przypiecze.

W międzyczasie ugotowane i przestudzone warzywa wkładamy do blendera i dodając czosnek, masło, śmietankę, sól i pieprz miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

Na koniec do purée dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na talerzu układamy purée, łososia i wystudzony chips z parmezanu.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych