Lumumba - rozgrzwający napój z rumem
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 2)
Napój z kakao, mleka, rumu i likieru migdałowego z dodatkiem białej śmietany. Napoje alkoholowe z rumem są idealne na chłodne, zimowe wieczory.
Składniki
2 łyżeczka kakao w proszku
150 ml mleka
1-2 łyżka rumu
likier migdałowy
Lumumba - rozgrzwający napój z rumem
Lumumba - rozgrzwający napój z rumem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszać kakao i mleko w jednym kubku. Podgrzać w podany sposób, nie gotować. Dodać alkohol i nałożyć na kakao śmietankę.
Sposób nastawiania:
Maks. moc mikrofalówki, ok. 1 minut. Przy grzaniu cieczy do naczynia zawsze należy wkładać łyżkę w celu uniknięcia przegrzania cieczy. Przy przegrzaniu temperatura cieczy wzrasta bez powstawania typowych pęcherzyków pary. Już mały wstrząs naczynia może spowodować gwałtowne wykipienie lub rozbryzg gorącej cieczy. Może to być przyczyną oparzenia.
Komentarze