Makaron pelnoziarnisty ze szpinakiem, pieczarkami i zieloną soczewicą
2 porcje
20 min
Łatwe
Proste, szybkie, pyszne i pełnowartościowe danie! Idealne np. jako posiłek potreningowy/obiad czy lunchbox do pracy.
Składniki
200 g Makaron pełnoziarnisty
2 garść Szpinak
5 szt. Pieczarki
1 szt. Cebula
5 łyżka Soczewica ziellona ugotowana
2 łyżka Oliwa z oliwek
Makaron pelnoziarnisty ze szpinakiem, pieczarkami i zieloną soczewicą
Makaron pelnoziarnisty ze szpinakiem, pieczarkami i zieloną soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron pełnoziarnisty z duszonymi pieczarkami, szpinakiem i zieloną soczewicą. Straczki + zboża = pełnowartościowe białko, a witamina C (np. natka pietruszki) zwiększa przyswajanie żelaza. Udusilam na wodzie pokrojoną cebulę, a po chwili dodałam pieczarki i szpinak. Chwilę poddusilam i wrzuciłam ugotowaną zieloną soczewica. Potem można dodać też czosnek (szpinak i czosnek to wg mnie połączenie idealne). Na koniec dodałam dwie łyżki oliwy. Następnie ugotowany makaron wymieszałam z sosem i to tyle. Obiad na dwa dni zrobiony.
Komentarze