Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron świderki z bobem

Opis wykonania

Błyskawiczny wiosenny przepis na makaron z dodatkiem bobu, szynki i kremowego serka.

Bób opłukać, przebrać. Wrzucić do gotującej osolonej wody ze szczyptą cukru. Gotować al dente 10 – 20 minut w zależności czy bób jest młody czy już trochę starszy. Bób odcedzić i przełożyć do lodowatej wody (zachowa wówczas zielony kolor). Ostudzony bób obrać z łupin i odłożyć na bok. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając około pół szklanki wody w której gotował się makaron. Kiedy gotuje się makaron przygotować sos. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć szynkę pokrojona w cienkie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek – całość chwilę podsmażać (uważać żeby nie przypalić). Dodać przekrojone na pół pomidory daktylowe. Dusić tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadły się. Dodać wcześniej ugotowany bób, ¾ drobno posiekanej natki pietruszki i rozdrobnioną bazylię. Całość doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko lekko wymieszać i podgrzać przez chwilę. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, dolać 4 – 6 łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i kremowym serkiem - wymieszać wszystkie składniki. Jeśli to konieczne doprawić jeszcze sola i pieprzem. Fusilli posypać pozostałą natka pietruszki i podawać.