Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Błyskawiczny wiosenny przepis na makaron z dodatkiem bobu, szynki i kremowego serka.

Składniki

200 g makaron
150 g bób
70 g szynka
0,5 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka masło klarowane
150 g pomidorki koktajlowe
1 łyżka natki pietruszki
1 - 2 garść bazylii
250 g kremowego serka
świeżo mielony pieprz
sól
4 - 6 łyżka woda z gotowania makaronu

Opis wykonania

Bób opłukać, przebrać. Wrzucić do gotującej osolonej wody ze szczyptą cukru. Gotować al dente 10 – 20 minut w zależności czy bób jest młody czy już trochę starszy. Bób odcedzić i przełożyć do lodowatej wody (zachowa wówczas zielony kolor). Ostudzony bób obrać z łupin i odłożyć na bok. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając około pół szklanki wody w której gotował się makaron. Kiedy gotuje się makaron przygotować sos. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć szynkę pokrojona w cienkie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek – całość chwilę podsmażać (uważać żeby nie przypalić). Dodać przekrojone na pół pomidory daktylowe. Dusić tak aby lekko zmiękły, ale nie rozpadły się. Dodać wcześniej ugotowany bób, ¾ drobno posiekanej natki pietruszki i rozdrobnioną bazylię. Całość doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko lekko wymieszać i podgrzać przez chwilę. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię, dolać 4 – 6 łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i kremowym serkiem - wymieszać wszystkie składniki. Jeśli to konieczne doprawić jeszcze sola i pieprzem. Fusilli posypać pozostałą natka pietruszki i podawać.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów