Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe.
Składniki
200 g - makaronu pełnoziarnistego
100 g - liści jarmużu
2 ząbki - czosnku
3-4 szt. - suszonych pomidorów
1-2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - syropu klonowego
- sok z limonki (z połowy)
- sól do smaku
- parmezan (kilka płatków do posypania)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
596.5 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
84 g
Błonnik
22.5 g
Białko
10.7 g
Sól
3.3 g
Makaron z jarmużem
Makaron z jarmużem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dziś proponuję połączenie makaronu razowego tagliatelle z jarmużem i suszonymi pomidorami. Cała kompozycja zwieńczona jest grubo startym parmezanem.
Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilkanaście minut, a w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Wystarczy naprawdę niewiele czasu w kuchni, by cieszyć się smacznym i sycącym posiłkiem.
Opis przygotowania:
- Zacznij od przygotowania makaronu – ugotuj go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg, następnie rozdrobnij je lekko przy pomocy blendera.
- Patelnię rozgrzej z oliwą z oliwek na płycie grzewczej.
- Czosnek drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj na rozgrzaną oliwę.
- Gdy tylko czosnek się zeszkli, na patelnię wrzuć jarmuż przelany wcześniej wrzątkiem.
- Całość skrop sokiem z limonki, dodaj ulubione zioła (dobrze sprawdzi się kumin, kolendra czy mieszanki curry) i syrop klonowy. Dopraw solą do smaku.
- Dodaj ugotowany makaron i całość lekko podsmaż, aby makaron połączył się ze składnikami na patelni.
- Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.
Komentarze