Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron z jarmużem

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 2 osób

Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe.

Dziś proponuję połączenie makaronu razowego tagliatelle z jarmużem i suszonymi pomidorami. Cała kompozycja zwieńczona jest grubo startym parmezanem.



Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilkanaście minut, a w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Wystarczy naprawdę niewiele czasu w kuchni, by cieszyć się smacznym i sycącym posiłkiem.





Opis przygotowania:



  1. Zacznij od przygotowania makaronu - ugotuj go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg, następnie rozdrobnij je lekko przy pomocy blendera.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

  4. Czosnek drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj na rozgrzaną oliwę.

  5. Jak tylko czosnek się zeszkli, na patelnię wrzuć jarmuż przelany wcześniej wrzątkiem.

  6. Całość skrop sokiem z limonki, dodaj ulubione zioła (dobrze sprawdzi się kumin, kolendra czy mieszanki curry) i syrop klonowy. Dopraw solą do smaku.

  7. Dodaj ugotowany makaron i całość lekko podsmaż, aby makaron połączył się ze składnikami na patelni.

  8. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.

Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?