Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe.

Składniki

200 g - makaronu pełnoziarnistego
100 g - liści jarmużu
2 ząbki - czosnku
3-4 szt. - suszonych pomidorów
1-2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - syropu klonowego
- sok z limonki (z połowy)
- sól do smaku
- parmezan (kilka płatków do posypania)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
596.5 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
84 g
Błonnik
22.5 g
Białko
10.7 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Dziś proponuję połączenie makaronu razowego tagliatelle z jarmużem i suszonymi pomidorami. Cała kompozycja zwieńczona jest grubo startym parmezanem.

Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilkanaście minut, a w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Wystarczy naprawdę niewiele czasu w kuchni, by cieszyć się smacznym i sycącym posiłkiem.

Makaron z jarmużem - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania makaronu – ugotuj go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg, następnie rozdrobnij je lekko przy pomocy blendera.
  3. Patelnię rozgrzej z oliwą z oliwek na płycie grzewczej.
  4. Czosnek drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj na rozgrzaną oliwę.
  5. Gdy tylko czosnek się zeszkli, na patelnię wrzuć jarmuż przelany wcześniej wrzątkiem.
  6. Całość skrop sokiem z limonki, dodaj ulubione zioła (dobrze sprawdzi się kumin, kolendra czy mieszanki curry) i syrop klonowy. Dopraw solą do smaku.
  7. Dodaj ugotowany makaron i całość lekko podsmaż, aby makaron połączył się ze składnikami na patelni.
  8. Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
U mnie dodatkowo z kurczakiem. Polecam.