Bułeczki szpinakowe z piekarnika
4 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Bułeczki ze szpinakiem
Bułeczki ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W szklance ciepłego, lecz nie gorącego mleka rozpuść drożdże. Następnie wymieszaj je z mąką, jajkiem, cukrem, solą oraz olejem. Zagnieć ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Podsmaż go na patelni z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj serek topiony, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj je przygotowanym nadzieniem szpinakowym, pozostawiając wolne brzegi. Zwijaj ciasto w rulon, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem jajka i posyp kminem rzymskim.
Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bułeczki drożdżowe ze szpinakiem przez około 20 minut, aż staną się rumiane i chrupiące.
Podanie
Podawaj je ciepłe, smakują doskonale zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do obiadu.
Komentarze