Miętowe ravioli z musem z koziego serka, miodem i truskawkami
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Miętowe ravioli z musem z koziego serka, miodem i truskawkami
Miętowe ravioli z musem z koziego serka, miodem i truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce zagniatam ciasto: 250 g mąki, 180 ml gorącej wody, łyżeczkę oleju, łyżeczka siekanej mięty, szczypta soli (najpierw mieszam łyżką, dopóki woda nie przestygnie, następnie ręką). Przykrywam ciasto ściereczką.
Kozi serek mieszam z łyżką miodu. Truskawki kroję w plasterki. Na stolnicy rozsypuję troszkę mąki, rozwałkowuję dwa okrągłe w miarę równe placki. Łyżeczką nakładam ,,kleksiki" serka z miodem na wierzchu kładę plasterki truskawek. Gdy już cały okrąg pokryty jest kleksami, nakładam na niego drugi okrągły placek ciasta i na około każdej porcji farszu sklejam ze sobą ciasto, delikatnie przygniatając palcami. Radełkiem wycinam pierożki i dociskam ponownie brzegi ciasta widelcem.
Tak przygotowane ravioli wrzucam na gotującą się lekko osoloną wodę i gotuję ok. 4 min (do wypłynięcia). Wykładam na talerz. Każdy pierożek dodatkowo przesmarowuję miodem. Dodaję listki świeżej mięty i kilka truskawek.
Komentarze