Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Miętowe ravioli z musem z koziego serka, miodem i truskawkami

Miętowe ravioli z musem z koziego serka, miodem i truskawkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeśli jesteś łasuchem, koneserem słodkości i nie możesz obejść się bez słodyczy ten przepis jest z pewnością dla Ciebie!

Składniki

250 g mąka orkiszowa lub inna pełnoziarnista
180 ml woda
1 łyżeczka olej rzepakowy
1 łyżeczka świeża mięta
1 szczypta sól
200 g kozi serek
2 łyżka miód gryczany
100 g truskawki

Opis wykonania

W misce zagniatam ciasto: 250 g mąki, 180 ml gorącej wody, łyżeczkę oleju, łyżeczka siekanej mięty, szczypta soli (najpierw mieszam łyżką, dopóki woda nie przestygnie, następnie ręką). Przykrywam ciasto ściereczką.

Kozi serek mieszam z łyżką miodu. Truskawki kroję w plasterki. Na stolnicy rozsypuję troszkę mąki, rozwałkowuję dwa okrągłe w miarę równe placki. Łyżeczką nakładam ,,kleksiki" serka z miodem na wierzchu kładę plasterki truskawek. Gdy już cały okrąg pokryty jest kleksami, nakładam na niego drugi okrągły placek ciasta i na około każdej porcji farszu sklejam ze sobą ciasto, delikatnie przygniatając palcami. Radełkiem wycinam pierożki i dociskam ponownie brzegi ciasta widelcem.

Tak przygotowane ravioli wrzucam na gotującą się lekko osoloną wodę i gotuję ok. 4 min (do wypłynięcia). Wykładam na talerz. Każdy pierożek dodatkowo przesmarowuję miodem. Dodaję listki świeżej mięty i kilka truskawek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych