Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Minibezy z kremem z białej czekolady i owocami

Minibezy z kremem z białej czekolady i owocami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola

Składniki

beza
4 szt. jajko
1 szklanka cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka sok z cytryny
krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanka 30%
2 tabliczka biała czekolada
1 szt. cytryna
dodatkowo:
50 g maliny
50 g borówki
do dekoracji świeża mięta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
997.5 kcal
Tłuszcz
62.9 g
Węglowodany
92.7 g
Błonnik
14 g
Białko
1.6 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół.

Białka ubijamy w robocie na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać drobny cukier, cały czas ubijając, aż do momentu, kiedy masa stanie się lśniąca i ciągnąca. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z cytryny.

Porada

Idealna beza? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh

Na papierze do pieczenia formujemy 4 bezy i wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 150 stopni, pieczemy ok. 45 min.

Schłodzone mascarpone i śmietankę ubijamy w robocie na puszystą masę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie, delikatnie wystudzoną, dodajemy cienką strużką do naszego kremu cały czas miksując.

Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy. Krem wykładamy na wystudzone bezy i dekorujemy je świeżymi owocami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Moj ukochany deser! Zajadam z apetytem w każdej postaci 🥰
edzia
Mój ulubiony deser,wcale nie tak trudny do wykonania.Ja najbardziej lubię ze świeżymi owocami.Dziękuję za inspirację.
Hanna
Monoporcje to moje ulubione desery :) mini bezy są pyszne i na pewno zrobię je jeszcze nieraz :)