Muffinki razowe z truskawkami i bananami
9 porcje
40 min
Łatwe
Zdrowsza wersja muffinek, bo z mąką pszenną razową.
Składniki
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
250 ml Maślanka
70 ml Olej rzepakowy
2 szt. Banany
100 g Cukier trzcinowy
250 g Mąka pszenna razowa typ 2000
50 g Mąka pszenna tortowa
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka Soda
200-230 g Truskawki
Muffinki razowe z truskawkami i bananami
Muffinki razowe z truskawkami i bananami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, maślankę, olej, cukier trzcinowy, obrane i pogniecione widelcem na papkę banany i wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników, wymieszać.
Połączyć składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż muffinki się ładnie przyrumienią.
Komentarze