Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Muffinki razowe z truskawkami i bananami

Opis wykonania

Zdrowsza wersja muffinek, bo z mąką pszenną razową.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, maślankę, olej, cukier trzcinowy, obrane i pogniecione widelcem na papkę banany i wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników, wymieszać. Połączyć składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż muffinki się ładnie przyrumienią.