Mus z herbatą matcha
6 porcje
60 min
Łatwe
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która – choć wywodzi się z Japonii – szturmem podbiła kubki smakowe europejczyków. Dziś przedstawiam przepis na mus z herbatą matcha w roli głównej, który bez wątpienia zachwyci nawet największych niejadków!
Składniki
500 ml śmietany 36%
2 łyżki herbaty matcha
1 opakowanie biszkoptów
100 ml naparu z herbaty matha
300 g malin
Mięta do dekoracji
Mus z herbatą matcha
Mus z herbatą matcha
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śmietanę ubij rózgą blendera na puszystą masę i odłóż do lodówki.
Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj herbatę (sypką) i dokładnie wymieszaj.
Na dnie tortownicy ułóż biszkopty namoczone w herbacie.
Do ubitej śmietany wlej powoli roztopioną czekoladę, cały czas mieszając.
Powstałą masę wylej na biszkopty.
Porada
Idealnie puszysta bita śmietana? Jej przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Ułóż maliny i udekoruj listkami mięty.
Odstaw do zastygnięcia na 2h.
Komentarze